BALLI MAAŞ

Reklam
Reklamı Gizle

Hamza Yerlikaya,Bülent Arınç son olarak Fahrettin Poyraz ve yardımcısı…

Kamuoyu bir süredir haklı olarak birçok yerden maaş ya da ücret alan bürokratlar ile meşgul…

Asgari ücret ya da emekli maaşı ile geçinmeye çalışan insanların haline bakınca tepkiler haklı…

Peki bu ödemeler yasal mı? Meşru mu? Bilmediğiniz başka örnekleri var mı? Yapılabilecek bir şey var mı? 

Hemen baştan söyleyeyim,hepsi yasal mevzuata uygun ve hukuki hiçbir problemi yok.Meşru mu? Ahlaki mi? O da tartışılır.

Bu durum yeni mi? Bu iktidara mı has bir olay? Kesinlikle hayır. Kamuoyuna pompalandığı gibi sadece iktidar mensupları mı ballı maaş alıyor? Birazdan göreceğiz…

Daha öncesi de var ama 29/6/1956 tarihinde kabul edilmiş olan Türk Ticaret Kanunu ve ardından yürürlüğe giren ve halen yürürlükte bulunan 6102 sayılı TCK’nın 334 ve 394.maddelerinin ilgili bölümleri şöyledir:

Kamu tüzel kişilerinin yönetim kurulunda temsili

MADDE 334– (1) Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişilerinden birine, esas sözleşmede öngörülecek bir hükümle, pay sahibi olmasalar da, işletme konusu kamu hizmeti olan anonim şirketlerin yönetim kurullarında temsilci bulundurmak hakkı verilebilir.

V- Yönetim kurulu üyelerinin mali hakları

MADDE 394– (1) Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.

Ne mi demek?

Anonim şirketlerde, esas sözleşme ile devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişilerinden birine yönetim kurulu üyeliği verilebilir. Vali,belediye başkanı,genel müdür bu şirketin yöneticisi olabilir ve bu yönecilere tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir.

Peki bu niye yapılır? Örneğin Kredi Kooperatifinin altında ticaret yapan bir sürü kooperatif ,vakıf ve anonim şirket vardır.Faaliyet alanına göre GÜBRETAŞ ya da (TAREKSAV) ve Bereket Emeklilik gibi  şirket ya da vakıflarda yönetim kurulu üyeliği ya da başkanlığı bulunabilir. Hatta Genel Müdür ve yardımcıları hepsinde bulunup mevzuata göre hepsinden maaş değil ama “Huzur Hakkı” alabilirler. Ancak bu kurum bir tavan koyduğu için hepsine de girse bir ücret alıyor.

 “Huzur Hakkı” ya da “Huzur Ücreti” mi ne? Örneğin anonim şirket yöneticisi, esnaf odaları, TSO, TOBB vs birlik yöneticileri veya belediye ya da il genel meclisi üyelerinin katıldıkları toplantı başına aldıkları ücret…

Daha iyi anlatmak için şimdi bir senaryo yazalım, büyük şehirleri hiç katmadan… Aksaray, Amasya, Bolu, Afyonkarahisar ya da Kütahya Belediyesindesiniz. Seçimlerde belediye başkanı seçildiniz. Kendi işinizden de emeklisiniz. Doğal olarak emekli maaşınızı alıyorsunuz ikinci olarak da belediye başkanlığı maaşı alıyorsunuz.  Belediye meclisi başkanısınız doğal olarak oradan da katıldığınız her toplantı için huzur hakkı, oldu üç. Diyelim şehriniz Jeotermal kaynaklı belediye  … Termal Turizm Sanayi A.Ş. isimli bir şirket kurulmak durumunda onun da yönetim kurulu üyesisiniz. Oradan da huzur hakkınız var oldu mu dördüncü ücret. Eee doğal olarak Jeotermal Belediyeler Birliği üyesisiniz, yönetim kurulundasınız buradan da huzur hakkı (kafa karışmasın beş oldu  ).İlimizde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim kurulu üyesisiniz etti altı,İlimizde sulama birliği varsa oradanda oturum parası hakkınız var.

Alırsınız almazsınız, alır elinize değmeden bağışlarsınız o size kalmış ama bunlar Belediye başkanının kanuni meşru gelirleri…

Unutmadan eğer belediyenin üye ya da ortaklığı bulunan başka A.Ş. ler varsa oralardan da ücret alırsınız. Şehrinizde belediyenin ortak olduğu anonim şirket yoksa üzülmeyin. İşletme ,İştirak ve Park Bahçeler için kurduğunuz limited şirketler var..Orada huzur hakkı yok..Ama sorumlu şirket müdürlüğü var. Bu müdürler de belediye başkan yardımcılarıdır. Emin olun.Bunların direk müdürlük maaşı var.

Benim bildiğim İstanbul Büyükşehir’in 28 ,Ankara Büyükşehir’in 8 anonim şirketi var.Varın siz hesap edin..

Sadece Belediye Başkanları mı?

Küçük şehirlerde değil ama büyük şehirde Milli Eğitim Müdürü olun parayı koyacak yer ararsınız.Yasal ve meşru yoldan…

Umarım meşru ve kanunî olan gelirlere aynı zamanda Ahlakî olacak bir çözüm bulunur…

Bilinsin İstedim!…

Kalın Sağlıcakla….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.