GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve KIRŞEHİR’ E GELİŞİ ÜZERİNE…

Reklam
Reklamı Gizle

Efendim, 10 Kasım 1938 de Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün ölüm yıl dönümü. Soru şu; Yas mı tutalım? Atatürk’ü anlayalım mı?

Hepimiz fani olduğumuz için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, benim için en değerli şu sözlerini hatırlatırım. 

1. Benim naciz vücudum elbette toprak olacaktır. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır!

Derken, Ben de ölümlüyüm, Faniyim Size eserlerime sahip çıkın diyorum. Bu eser Cumhuriyet yönetimidir. Siz yönetilecek ve siz yöneteceksiniz. 

Size demokrasi ve sandığı ve onun kaynağı yönetim biçimi Cumhuriyeti bırakıyorum. Cumhuriyetin kıymetini biliniz. En iyi yönetim biçimi Cumhuriyet yönetim biçimidir. Halkın kendi kendini yönettiği yönetim biçimi.

2. Yurtta Sulh! Cihanda Sulh! 

Derken, önce can sonra canan demiştir. Önce ülkende birlik ve beraberliği sağla, barışı sağla, adaleti sağla, refahı getir ki toplumsal barış olsun ki dünyaya örnek bir devlet ol. 

Aksi halde ülkende refahı sağlamazsan, müreffeh ülke düzeyine ulaşmazsan, kim seni tınlar! 3. Dünya ülkesi der bıyık altından. 

3. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir! 

Derken, TBMM de Meclis Başkanlığı Kürsüsünün tam üstünde kocaman büyük harflerle yazılı cümle. Yönetimler, Hükümetler geçicidir. 

Millet, Devlet kalıcıdır. Millet olmadan, Devlet olmaz. Sandık milletin tercihidir. Milletin tercihine saygı duymak esastır. Milletin tercihi demokrasi ve insan hakları gereğidir. 

Cumhuriyet rejimi sandığı, seçimi, demokrasiyi, insan haklarını, seçme, seçilme hakkını, hür iradeyi ve çok partili rejimi milli iradeyi esas almıştır. 

4. Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.

Derken, bana saygı duyabilirsiniz, sevgi duyabilirsiniz lakin doğanın yaşam gereği beni göremeyecek bende sizleri göremeyeceğim. 

Beni en güzel en hakiki şekilde görmeniz fikirlerimi yaşamanız ve yaşatmanızdan ibarettir. 

5. İstikbal Göklerdedir! 

Derken, Uzay, uçak sanayi hususuna değinen Atatürk, bunu 1. Dünya Savaşı sırasında görmüştür. 2. Dünya Savaşı arifesinde Almanların, İngilizlerin Uçak sanayileri had safhada idi. Bizler ise ne yaptık? 

Cumhuriyet döneminden kalma %100 Yerli Nuri Demirağ Marka uçak fabrikasını kapattık. Zamanın şartlarında en iyi uçak yaptığımızı biliyor musunuz? 

Şimdi 2020 ‘ye dayandık yerli uçak ve yerli araba yapmak için geçte olsa uğraşı veriyoruz. F35 krizi, SU 57 hususu en güzel cevap olsa gerek… 

6. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir! 

Derken, Bu konuda hiç bir şey yazmak istemiyorum. 

İlim hususunda medeniyet Türk İslam tarihinde, ilim adamlarımız ile (Bağdat, Konya, İstanbul Kütüphanesi, Nizamümülk, Endülüs El-Hamra Sarayı Kütüphanesi, Farabiler, İbni Sinalar, Mimar Sinanlar, Mevlana Celaleddin Rumi, Yunus Emre, Piri Reis, vesaire) 

Ya şimdi. Ne NASA’mız var, Ne de Ağır Sanayi. 

7. Köylü şehrin efendisidir! 

Derken bugün öyle mi sahi ? Tarım ve hayvancılık maalesef içler acısı. Yav kardeşim,

Ortadoğu ülkelerin de bile hala hayvan yani et ucuz! Biz de neden pahalı? 

Kurban Bayramı gelince dışarıdan hayvan ithali, Tarım ürünleri ithali neyin nesi ? 

Ağır sanayi olmazsa ekonomik katma değerin olmaz. Mamafih diğer sektörlere de yansır. 

ATATÜRKÜ ANLAMAK, CUMHURİYET DÖNEMİNDE YAPILAN YERLİ ÜRETİM ve SERMAYENİN AĞIR SANAYİ HAMLELERİNİN YAPILMASI İLE OLUR. 

2. DÜNYA SAVAŞINA GİRDİK Mİ? YOK… 

Batı 2. Dünya Savaşı ile yerle bir oldu. 

Teknolojide GSMH bizleri geçti. Biz ne yapıyoruz? Hala daha sistem tartışması, rejim tartışması, partizanlık, ortak kırmızı çizgileri olmayan siyasi ortamımız var. Sorun burada. 

Muhalefet sadece şunu demeli. Ekonomi ekonomi ekonomiii… Bak ekonomi düzelince zincirleme her şey nasılda düzeliyor. 

Her türlü gerginlik nasılda bitiyor… Önce refah düzeyi yüksek yaşam sonra dış siyaset ilkesi… Derim… 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.