Fesleğen Kanserden Koruma gücüne sahiptir

Reklam
Reklamı Gizle

Özgen Öz ga­ze­te­mi­ze ver­di­ği rö­por­taj­da fes­le­ğen hak­kın­da önem­li bil­gi­ler ak­tar­dı. Öz söz­le­ri­ne şöyle baş­la­dı: “Fes­le­ğen, vü­cu­da ser­best ra­di­kal ha­sar­la­ra karşı sa­vaş­ma­ya yar­dım­cı olan uçucu yağ­lar içe­rir.
Hüc­re­le­ri ve DNA ya­pı­sı­nı korur. Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi iş­le­vi­ne yar­dım­cı olan ve hüc­re­sel ya­pı­la­rı dü­zen­le­yen beyaz kan hüc­re­le­ri­ne ko­ru­ma sağ­la­ma­ya yar­dım­cı olur. Fes­le­ğen­de bu­lu­nan an­ti­ok­si­dan­lar, vü­cu­du kan­ser­li bü­yü­me ve hüc­re­le­rin mu­tas­yo­nun­dan ko­ru­ya­bi­lir. Çoğu zaman, vü­cu­du­muz­da st­re­se neden tok­sin­ler bu­lu­nur. Fes­le­ğen, ok­si­das­yon­la sa­vaş­ma­mı­za yar­dım­cı olan ve yaş­lan­ma­nın et­ki­si­ni ya­vaş­la­tan an­ti­ok­si­dan­la­ra sa­hip­tir. Fes­le­ğen, li­na­lo­ol, cit­ro­nel­lol, öje­nol gibi pek çok ya­rar­lı esan­si­yel yağ­dan olu­şur. Bu yağ­lar ge­nel­lik­le kalp has­ta­lık­la­rı, enf­la­ma­tu­ar ba­ğır­sak has­ta­lık­la­rı ve ro­ma­to­id art­rit­le sa­vaş­ma­ya yar­dım­cı olan en­zim­le­ri in­hi­be eder. Fes­le­ğen dü­zen­li ola­rak her­han­gi bir ye­me­ğe ka­tı­la­rak veya çaya ka­rış­tı­rı­la­rak tü­ke­ti­lir­se, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni­zi daha güçlü hale ge­ti­re­bi­lir ve bu has­ta­lık­la­ra karşı sa­vaş­ma­nı­za yar­dım­cı ola­bi­lir. Bir­çok in­sa­na göre, fes­le­ğen kan­ser­den ko­ru­ma gü­cü­ne sa­hip­tir. Bunun ne­de­ni, ak­ci­ğer, ağız, ka­ra­ci­ğer ve deri kan­se­ri­ni ön­le­me­ye yar­dım­cı olan fi­to­kim­ya­sal­lar içer­me­si­dir. Fes­le­ğen kan­ser hüc­re­si apop­to­zu­nu ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de in­dük­le­ye­bi­lir ve kan­ser hüc­re­le­ri­nin vü­cu­dun başka böl­ge­le­ri­ne ya­yıl­ma­sı­nı en­gel­le­ye­bi­lir.
Ke­mo­te­ra­pi veya rad­yas­yon te­ra­pi­si sı­ra­sın­da, fes­le­ğe­ni ek bir kan­ser te­da­vi­si ola­rak kul­la­na­bi­lir­si­niz. Buna ke­mo­te­ra­pi son­ra­sın­da ya­şa­nan ra­hat­sız­lık­la­rı ha­fif­let­mek de da­hil­dir. Fes­le­ğen an­ti-bak­te­ri­yel özel­lik­le­re sahip ol­du­ğun­dan, insan vü­cu­du­nun için­de­ki bak­te­ri­le­rin bü­yü­me­si­ne karşı önem­li bir ko­ru­ma sağ­la­ya­bi­lir.
Fes­le­ğen ekst­re­si de Staph en­fek­si­yo­nu ve E. Coli gibi bak­te­ri­le­rin neden ol­du­ğu has­ta­lık­la­rın te­da­vi­sin­de yar­dım­cı­dır. Ya­pı­lan ça­lış­ma­la­ra göre fes­le­ğen, en­fek­si­yon ge­li­şi­mi­ni büyük öl­çü­de en­gel­le­ye­rek bak­te­ri­le­re karşı ha­re­ke­te geçer. Ço­cuk­lar ve genç­ler­de viral en­fek­si­yon­lar sık­lık­la gö­rü­lür. Fes­le­ğen, virüs, bak­te­ri, küf ve maya kay­nak­lı has­ta­lık­la­ra karşı sa­vaş­ma­ya yar­dım­cı olur. Fes­le­ğen, Can­di­da vi­rü­sü ve diğer cilt tah­ri­şi form­la­rıy­la mü­ca­de­le ede­rek ko­ru­ma sağ­la­ya­bi­len en iyi bit­ki­dir. Fes­le­ğen, bit­ki­sel bir ilaç olan bir adap­to­jen gö­re­vi görür, vü­cu­dun st­re­se uyum sağ­la­ma­sı­na ve st­re­sin vücut üze­rin­de­ki za­rar­lı et­ki­le­ri­ni azalt­ma­sı­na yar­dım­cı olur. Fes­le­ğen gün­lük ola­rak tü­ke­til­dik­ten sonra, an­ti­ok­si­dan ak­ti­vi­te­sin­de­ki artış ve kan şe­ke­ri se­vi­ye­le­rin­de düşüş göz­lem­le­ne­bi­lir.
Ank­si­ye­te ve dep­res­yon gibi ruh­sal ra­hat­sız­lık­lar­dan muz­da­rip in­san­lar­da da ya­rar­lı­dır. Hay­van­lar üze­rin­de ya­pı­lan bir başka ça­lış­ma da fes­le­ğen yap­rak­la­rın­da­ki öje­no­lün sinir sis­te­mi için fay­da­lı ol­du­ğu­nu gös­ter­mek­te­dir.
Fes­le­ğen, ade­no­sin tri­fos­fa­tın ha­ya­ti bir üre­ti­ci­si olan bakır içe­rir. Bu, yor­gun­luk ve bit­kin­li­ğin et­ki­le­ri­ni or­ta­dan kal­dır­ma­ya yar­dım­cı olan bir bi­le­şik­tir. Ener­ji se­vi­ye­le­ri­ni yük­sek tut­ma­ya yar­dım­cı olmak için, içe­cek­ler­de fes­le­ğen kul­la­nıl­ma­sı öne­ri­lir.” Di­ye­rek söz­le­ri­ni nok­ta­la­dı.
(Ferhat Yıldırım)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.