“Sahaf esnafı umduğunu bulamadı”

Reklam
Reklamı Gizle

Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla sektörün olumsuz etkilendiğini ve işlerinin durma noktasına geldiğinin altını çizen sahaf Nazmi Er, yüz yüze eğitimin başlamasıyla umduklarını bulamadığını dile getirdi.

Salgın döneminde zor günler geçiren sahaf esnafı, okulların eylülde yüz yüze eğitime başlayacağının açıklanmasından sonra umutlu bir bekleyişin içine girdi. 6 Eylül 2021 tarihinde eğitimin başlamasıyla umduklarını bulamadığını dile getiren sahaf Nazmi Er, iş potansiyelinin beklenenden oldukça düşük olduğuna dikkati çekti. 

Er, salgın sürecinde sahaf esnafının maddi anlamda zor bir süreçten geçtiğini vurgulayarak,  şöyle konuştu:

“51 yıldır kitap satıyorum. Sektörde tanınan bir ismim. Çevremde ne kadar kitapçı varsa batma noktasına geldi. Çok zor durumdayız. Bir tek benim satışlarım kötü değil, sektörde genel bir durgunluk yaşanıyor.”

Salgından dolayı yaklaşık iki yıldır ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıklarını, neredeyse hiç iş yapamadıklarını ve aldıkları ürünün ellerinde kaldığını söyleyen Er, “Üniversitelerin açılmasıyla işlerin açılacağını düşündük ama beklenen olmadı. Bütün gün dükkânda oturuyoruz, müşteri gelsin diye ama ortada müşteri yok. Ne olacak? Bilmiyorum, zor durumdayız.” ifadesini kullandı. 

Sahafların yüzü gülmüyor

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla işlerin açılacağını ümitle beklediğini söyleyen Er, “Umduğumuz gibi olmadı, battık. Yüzümüz gülmedi, gülmüyor” diye dert yandı. 

Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla sektörün olumsuz etkilediğini ve işlerinin durma noktasına geldiğini altını çizen Er, müşteri kitlesinin genelde yetişkin olduğunu ve yetişkinlerinde genelde roman ve genel kültür kitapları almayı tercih ettiğini kaydetti. 

Edebiyat, tarih, felsefe ve İngilizce aklınıza gelebilecek bütün türde kitapların dükkânda bulunduğunu aktaran Er, son zamanlarda sadece belli romanların tercih edildiğini ifade etti. Er, şu ifadeleri kullandı:

“Henry Charriere Banko, Jack London’ın romanları ve Maksim Gorgi’nin Ana kitabı en çok tercih edilen kitaplardan. Bu kitaplar her zaman satılır.”

“Hiçbir zaman iş potansiyeli bu kadar düşmedi”

50 yıldır sahaflık yaptığını vurgulayan Er, hiçbir dönemde iş potansiyelinin bu kadar düşmediğine işaret ederek, “Bu süreçte satışlarımızda yüzde 80’e varan bir azalma oldu. Daha önce ikinci el kitap satışlarında bu denli ciddi bir düşüş yaşanmadı.” diye konuştu. 

Er, ikinci el kitap satışlarının yüzde 80 azaldığının altını çizdi. 

Son zamanlarda Kovid-19 vaka sayısında artışın vatandaşları korkuttuğunu dile getiren Er, şöyle devam etti:

“İnsanlar sokağa çok fazla çıkmadığı için ve salgın korkusu nedeniyle ikinci el kitap satışları ciddi oranda düştü. Şu an internet üzerinden kitap satışları devam ediyor. Bu süreçten önce ikinci el kitap piyasası çok hareketliydi. 50 yıldır bu işi yapıyorum en çok etkilendiğim süreç bu oldu. Eskiden üniversiteler açıldığı zaman dükkân tıklım tıklım olurdu, kitap yetiştiremezdim. Edebiyat kitapları hemen biterdi şimdi ise tabiri caizse ‘sinek avlıyoruz.’ 2 yıldır çok zor zamanlardan geçiyoruz ve en kötü dönem bu dönem.”

 “Küçük esnaf zor durumda”

Küçük esnaf olarak bitme durumuyla karşı karşıya geldiklerini söyleyen  Er, “Endişe ediyoruz,  çok zor durumdayız. Ben emekli maaşıyla geçiniyorum. Böyle süreç devam ederse ayakta duramam.’’ diye konuştu. 

İkinci el kitap sektöründe kaliteli kitap bulunmadığından dert yanan Er, piyasada istenilen kitabın bulunamadığına da dikkati çekerek,  “Belli yazarları bulamıyoruz hatta ulaşamıyoruz. Örneğin Körleşme kitabı piyasada çok talep edildiği için bulamıyorum.” diye belirtti.  

Er, küçük esnafın durumunun çok zor olduğunun altını çizerek, sözlerini tamamladı. (Haber İlknur Öncü )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.