Kestane Kırşehir tezgahlarda yerini aldı

Reklam
Reklamı Gizle

Kış sezonunun gelmesiyle beraber vatandaşların tercih ettiği ürünler arasında yer alan kestane, pazarlarda ve kuruyemişçilerde satılmaya başladı. Ateş üzerinde kebap olarak tüketildiği gibi çiğ olarak da sevilen ve soğuk havalarda en çok tüketilen kuruyemiş olarak görülen kestanenin kilogram fiyatı, geçen seneye göre değişmeyerek 25 TL’den satılıyor. Kuruyemişçi Arif Karaboğa, Çin’den ithal edilen kestanelerin kalitesiz olduğunu iddia ederek, vatandaşların yerli kestaneleri yemeleri konusunda çağrıda bulundu. Gazetemiz muhabirine açıklama yapan Karaboğa konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Karaboğa, Çin kestanesini ve yerli kestaneyi halkımız ayırt etsin”

Kestanenin bu hafta itibarıyla tezgahtaki yerini aldığını söyleyen kuruyemişçi Arif Karaboğa, vatandaşların yerli kestaneyi yemeleri konusunda önerilerde bulundu. Geçen seneye göre kestane fiyatlarında artış olmadığını söyleyen Karaboğa, “Kestane bu hafta itibarıyla tezgahımızda yerini aldı. Kestanemiz İnegöl’den geliyor. Kabuğu kolay soyuluyor ve lezzeti çok güzel. Özellikle Çin’den ithal kestane geliyor ve bizim yerli kestanenin önüne geçiyor. Haliyle ithal gelen kestanenin fiyatı ucuz oluyor ama lezzeti güzel olmuyor. Özellikle Çin kestanesini ve yerli kestaneyi halkımız ayırt etsin. Şu an kestaneler ilk ürün olduğu için fiyatı 25 lira bandında ama zaman geçtikçe biraz daha pahalılaşır. Kestane, Mart ayına kadar da tezgahlarda bulunur” diye konuştu. Ayrıca Arif Karaboğa kestanenin faydaları hakkında da şunların altını çizdi;

C vitamini içeriği ile kolesterol düşürücü etkisi vardır. Ayrıca kestanenin içinde bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri kolesterol seviyesini olumlu yönde etkiler.

Kestanenin içindeki ikincil bitki maddeleri yüksek bir antioksidan potansiyele sahiptir ve vücuttaki iltihaplanmayı önler. Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kansere karşı da koruma sağlamaktadır.

Kestane, lif ve karbonhidratları nedeniyle oldukça doyurucu bir besindir. Ve uzun süre tokluk sağlar. Bağırsak florasını destekler, kabızlığı önler. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarda yavaş emilir ve kan şekerinin çabuk yükselmesine neden olmaz. Bu özelliği ile şeker hastaları da kontrollü olarak bu besini tüketebilirler.

Karaboğa, Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar.

Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler. Sinir sistemi, vücudun birçok bölgesini kontrol etmekten sorumlu olduğu için çok önemlidir. Kestane, vücudunuza bol miktarda antioksidan sağlayarak sinir sistemi için faydalıdır ve bu da zihinsel sağlığın gelişmesine katkıda bulunur.

Kestane, zengin amino asit içeriğine sahiptir. Bu nedenle vegan beslenen kişiler, yaşlılar ve sporcular da kestane tüketebilirler. İster bütün, ister un şeklinde olsun, kestane, çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler için iyi bir kaynaktır.

Kestanenin zararları

Karaboğa,Özellikle şeker hastaları için nişasta ve şeker, dikkat edilmesi gereken gıda bileşenleridir. Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilmektedir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi gerekmektedir.

Kestanenin besin değerleri

Kestane (Castanea Sativa) kayın ailesine (Fagaceae) aittir ve kuzey yarım kürede ılıman iklimlerde yetişmektedir. Bir kuruyemiş olan kestane ceviz, badem ve fındığın aksine daha az yağ, yüksek oranda nişasta ve C vitamini içerir. Hafif tatlı bir tada sahiptir ve nişasta oranı yüksek olduğu için un olarak da kullanılabilir. Kestane unu glüten içermez, ekmek ve hamur işlerinde kullanılabilir.

100 gram kavrulmuş kestanenin besin değerleri;

190 kalori

41 gram karbonhidrat

10 gram şeker

2.4 gram yağ

3.7 gram protein

8.3 gram lif

Kestane C, E ve B vitaminlerini (B1, B2, B3, B6 ve B9) içerir. Ayrıca fosfor, magnezyum, kükürt ve kalsiyum gibi diğer mineralleri de içerir.

Kavrulmuş kestane daha fazla vitamin ve daha fazla mineral içerir. Kestane, C vitamini içermektedir ve zengin bir B6 vitamini kaynağıdır. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan iyi lif kaynağıdır.(Haber: İlknur Öncü)

Kestane tok tutar mı?

Yüksek lif içeriği sayesinde kestane, tok tutma özelliğine sahiptir. Ayrıca lifler besinlerin emilimini yavaşlatır, şeker ve kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. 3 adet orta boy pişmiş kestane, 1 ince dilim ekmek değişimi olarak tüketilebilir (Haber İlknur öncü)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.