Yüksek Voltajlı Far Ampullerinde Yangın Tehlikesi

Reklam
Reklamı Gizle

Bir aracın görselliğinde önemli bir yere sahip olan farlar, zamanla eskiyip soluyor. Farların eskimesi, sararıp solması her ne kadar görsellik yönünden sorun olarak görünse de aslında eskiyen farlar, görüş mesafesinin düşmesine de neden olarak yolculukları riskli hale getiriyor. Bu nedenle araç farlarının düzenli olarak temizlenip bakım ve onarımlarının yaptırılması gerekiyor.
Far temizliği ve bakımı önemli
İçi kararan, güneşten solan ve üzeri çizilmiş otomobil, kamyon, dolmuş , otobüs ve motosiklet FAR & STOP farlarının mercek temizliği, tadilatı ve değişimini yapan Hanifi Bahar, far temizliği ve bakımının önemine dikkati çekiyor.
Türkiye’de far temizliği ve bakımını ciddi anlamda yapan sayılı firmalardan biri olduklarını söyleyen Bahar, aynı zamanda aracın far camları, plastik dış yüzey aksamları, far bağlantı ayakları ve far iç ayaklarına kadar farları yenilediklerini belirtti.
İşin ehli olmayan kişiler, farların zarar görmesine neden oluyor
Yaklaşık 6 yıldır Far adıyla hizmet veren Hanifi Bahar, Türkiye’de far temizliğini, bakım ve onarımına ilişkin çalışmaların Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığını ifade ederek, “Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farlar kıymetli hale geldi. Hal böyle olunca herkes bu sektörde iş yapmaya başladı ancak işin ehli olmayan kişilerin far temizliği, bakım ya da onarımı yapması çeşitli zararları da beraberinde getiriyor. Mesela yapılan yanlış temizlik farların ölmesine neden oluyor” diye konuştu.
Far temizliğini farın orijinalliğini bozmadan yaptıklarını vurgulayan Bahar, “Biz, yaptığımız işte farın orijinalliğinin bozulmadığının, fara herhangi bir zarar gelmediğinin garantisini veriyoruz. Özellikle piyasada ucuza iş yapan işi bilmeden bir terzi gibi kesip biçen insanlar var. Bu şekilde iş yapan insanlara dikkat etmek gerekiyor. İşin ehlini araştırmak lazım” dedi.
Kırık far onarımı, piyasada var olan camlardan direkt cam değişimi yapıyoruz
Kırık far onarımı, kırık stop onarımı yaptıklarını da dile getiren Bahar, “Piyasada bulunmayan veya aşırı pahalı olan farların kalıplarını hazırladık. Kırık farların onarımını yaparken onları direkt kalıp olarak basıyoruz. Piyasada var olan camlardan ise, direkt cam değişimi yapıyoruz. Bunun yanında bölgesel tamiratlar da yapıyoruz. Bazı araçlarda komple yeni cam dökmeye gerek kalmıyor mesela. Elektrik aksamlarında sıkıntı olan farların elektrik aksamlarını çözüyoruz” ifadelerini kullandı.
55-60 Watt elektrikle çalışan araca 100-150 Watt’lık ampuller takıldığında aracın tesisatı zarar görüyor
Farlarda ışık kaybı yaşandığı zaman yapılan yanlışlara da değinen Bahar, “Işık kaybı yaşandığı zaman insanların ilk yaptığı yüksek voltajlı ampulleri tercih etmek oluyor. Araçlar orijinalinde 55-60 Watt elektrikle çalıştığı için bu araca 100-150 Watt’lık ampuller takıldığında aracın tesisatı zarar görüyor. Yüksek voltajlı ampuller araçların yanmasına bile neden olabiliyor. Araca Led ampuller takıldığı zaman ise bu kez voltaj düşük geldiği için araç arızaya giriyor ve araç beklenmeyen bir yerde ışıklarını kaybedebiliyor. Dolayısıyla tüm bu işlemlerin bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor. Arıza gidericilerin düzgün bağlanması gerekiyor” dedi.
Bir aracın kablosunu yanlış taktığınızda aracı yakma ihtimaliniz yüksek
Yaptıkları işin görselliğe dayalı bir iş olduğunu belirten Bahar, çırak talebinin olduğunu ancak sektörde çırak açığının yaşandığını söyledi.
Herkesin bu işi yapamayacağına da dikkati çeken Bahar, “Bu işi yapmak isteyen insanlar var ancak sektör herkesin yapabileceği bir sektör değil. Bu işi yapmak için işin tamamen öğrenilmesi ve sağlam hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Çoğu insan bu işi yarım yamalak öğrenecek dükkan açmaya çalışıyor ama bu iş tam anlamıyla öğrenilmeden yapılmamalı. Bu işi yapmak için kişinin elektrik, elektronik, otomasyon, kaporta bilgisinin olması gerekiyor çünkü bir aracın kablosunu yanlış taktığınızda aracı yakma ihtimaliniz yüksek” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.