Yanlış Avlanma Balık Bolluğunu Olumsuz Etkiliyor

Reklam
Reklamı Gizle

Türkiye’de 1 Eylül itibarıyla av yasağı kalktı, balık sezonu açıldı ancak balıkçılar bu sezon umduğunu bulamadı. Balıkların az gelmesi balık tezgahlarına yansıdı. Hamsinin kilosu 35, mezgit 50, istavrit 30, lüfer 180 liradan satılıyor, palamutun tanesi ise 35 lira.

45 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Duman, bu sezon beklenilen balık bolluğunun yaşanmadığını belirterek “Bu sene balık sezonunun tadı yok, balık da yok. Karadeniz’den hamsi geliyor. Hamsi geliyorsa palamut yok demektir. Çünkü hamsi palamuta yem oluyor. Bu nedenle hamsinin çok gelmemesi gerekirdi ancak hamsi çok geliyor. Bir de bu dönemde balık Karadeniz’den gelmezdi Marmara’dan gelirdi. Bu sene direkt Karadeniz’den geliyor. Bu sıkıntı var demektir.” ifadelerini kullandı.

Duman, balığın az gelmesinin yanlış politikalardan kaynaklandığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Kendi astığımız ipi kendimiz kestik. Yavaş yavaş denizleri kuruttuk. Yanlış avlanma balık bolluğunu olumsuz etkiliyor. Balıklar küçükken avlanırsa balık bol gelmez. Balık sezonu eylül ayında değil ekim ayında başlasa belki balık daha bol olur. Yumurta zamanı balık avlanıyor.  Bu nedenle balık az geliyor. Bu sene beklenen olmayacak. Şu an balık yoksa bu sene balık olmayacak demektir.” dedi.

Balık fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyen Duman, hamsinin kilosunun 35, istavritin 30, mezgitin 50 liradan satıldığını söyledi. Şu anda en pahalı balığın lüfer olduğunu belirten Duman, lüferin kilosunun 180 liradan satıldığını kaydetti. Duman, balık azlığından dolayı fiyatların yüksek olduğunu ifade ederek geçen sene bu zamanlar istavritin kilosunun 15 liradan satıldığını söyledi.  

Satışlar düştü

Fiyatların yüksek olmasının satışları olumsuz etkilediğini vurgulayan Duman, “Şu an satış yapamıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için vatandaş balık almıyor. Sezon açıldığı zaman vatandaş, hiç almasa bile merak ederdi. Gelirdi, hangi balık var bakardı. Şimdi hiç bakmıyor bile. Pahalılıktan dolayı vatandaş balık yemekten de umudu kesmiş.  Şu anda insanların alım gücü de düştü. Asgari ücretle çalışan biri gelip 50 liraya hamsi yemez. Bu nedenle sıkıntı büyük ancak İnşallah düzelir.”

Duman, ilerleyen zamanlarda fiyatların çok fazla düşmeyeceğine işaret ederek “Fiyatlar çok değişmez. Hamsi 25 liradan aşağı düşmez. Diğer balıkların fiyatlarının da şu anki fiyatlarından çok fazla aşağı düşeceğini zannetmiyorum.” dedi.

Vatandaşın alım gücü düştü

Fiyatların yüksek olmasından yakınan bir vatandaş, balık almakta zorlandıklarını belirterek, şunları söyledi:

 “Balık fiyatları çok yüksek. Eskiden kilosunu 10 liraya aldığımız hamsi, bu yıl 30-35 liradan satılıyor. Zaten asgari ücret seviyesinde maaş alıyoruz. Bu maaşlarla ayda belki bir defa balık yiyebiliriz. Vatandaş olarak zaten uzun yıllardır ete hasretiz bir de balık fiyatlarındaki bu artış, bizi balığa da hasret bırakacak. Artık dar gelirli bir ailenin haftada 1-2 defa balık tüketmesi mümkün görünmüyor. Fiyatı en uygun olan balık hamsi, diğer balıkların kilosu  50 liradan başlıyor. Lüferin kilosu olmuş 180 lira. Ev kirası, faturalar derken gıdaya bütçe ayırmak her geçen gün zorlaşıyor. Şu an balık sezonu yeni açıldı, fiyatlar yüksek. Mümkün olduğunda balık tüketmeye çalışıyoruz ama fiyatlardaki artış, bizleri kısıtlıyor. Umarım ilerleyen zamanlarda fiyatlarda düşüş yaşanır.”

Emekli bir vatandaş ise, emeklilerin en fazla tüketebildiği et türünün balık olduğunu ancak yüksek fiyatlardan dolayı artık balık almakta da zorlandıklarını ifade ederek “Emekli için kırmızı et ve tavuk tüketmek hayal oldu. Fiyatların uygun olmasından dolayı bir tek balık alabiliyorduk ancak bu sene balık da yiyemeyeceğiz. Fiyatlar çok yüksek, alamıyoruz. Önceden en az 2 kilo balık alırken şimdi 1 kilo balığı bile almakta zorlanıyoruz.” diye konuştu.

Uzmanlardan uyarı

Balık sezonun açılmasıyla birlikte balık satılan yerlere dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, balık tezgahlarının temiz olmasına ve satıcıların genel hijyen koşullarına uygun olup olmadıklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Uzmanlar, hava şartları nedeniyle özellikle sardalye, hamsi ve istavrit gibi küçük balıklarda oluşan histamin miktarının artması sonucu zehirlenmeler görülebildiğine işaret ederek tüketicilerin balık alırken taze olmasına da dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.

Haber İlknur Öncü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.