Terzilik Son Demlerini Yaşıyor

Reklam
Reklamı Gizle

ir meslek daha yok olmaya yüz tutuyor. Bir dönemin en önemli mesleklerinden olan terzilik, son demlerini yaşıyor. Özellikle hazır giyim ürünlerine talebin artması terzilik mesleğini olumsuz etkiledi. Uzun yıllar terzilik mesleği ile uğraşan Kadir Çörtük, mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söylüyor. Çörtük, eskisi gibi imalat yapılmadığı için terzilik mesleğinin de bitme noktasına geldiğini ifade ediyor.

Tekstil bitti

Sektörün en iyi dönemini 90’lı yıllarda yaşadığını belirten Çörtük, “eski yıllar bizim çok iyi dönemimizdi. Tekstilde korkunç iş vardı. Sadece cumartesi ve pazar mesaiye kalırdık. Çok güzel para kazanırdık. Şu anda Kırşehir’de tekstil bitti. Ben çok ünlü markaların ustabaşılığını yaptım. Birçok markaya teşhir modeller yaptım. Şimdi o işler yok.” dedi.

Tekstilde eskisi gibi imalat yapılmadığını söyleyen Çörtük, “Tekstil artık ayaklar altında. Önceden kumaşı Bursa’dan, İstanbul’dan kendi ülkemizde dokunmuş kumaşlardan beğenir, alırdık. Şu anda öyle bir durum yok, tamamen Çin ile çalışıyorlar. Bugün en ünlü markalar bile ürünlerini  maliyeti ucuz olduğu için Çin’de ürettiyor. Çin’de çok ucuza üretim yapılıyor. İş gücü de ucuz. Bu nedenle tekstilde işler eskisi gibi değil.’’

Çörtük, tekstilde bir gelecek göremediklerini belirterek terzilik mesleğini de son temsilcilerinden olduğunu belirtti.

Pandemi son darbeyi vurdu

Pandemi sürecinden de olumsuz etkilendiklerini vurgulayan Çörtük, şunları söyledi:

“Terzilik pandemiden önce zaten bitmişti,  pandemi son darbeyi vurdu. Şu anda esnaflık bitti. Sanatınız güçleyse ve biraz da çevre edindiyseniz iş yapabiliyorsunuz. Onun dışında iş yapmanız mümkün değil. Bu süreçte işler üçte bir oranında düştü. Pandemiden dolayı insanlar terziye gelmekten çekiniyor. Kademeli normalleşme sürecinde de hareketlenme olmadı. İnsanlar şu an daha da tedirgin. Bir de geçim derdinde. Avrupa ülkelerine bakıyoruz, insanlara ciddi yardımlar yapılıyor. Türkiye’de bugünden ne kazanırsam, evime onu götürürüm. Kazanamazsam hiçbir şey götüremem. Benim arkamda hiçbir şey yok. Şu an ben ayakta durabiliyorsam şimdiye kadar edindiğim çevrem olduğu için ve sanatım güçlü olduğu için ayakta durabiliyorum.”

Çörtük, pandemiden dolayı eleman yetiştiremediğini vurgulayarak “Ben de isterim eleman yetiştireyim ama şuan mümkün değil. Piyasa normal gitseydi belki ben işçi çalıştırabilecektim. Pandemi olunca ilerleyemedik. Bir iş yaptığınız zaman ilerlemek için yaparsınız, 2-3 kişi çalısın isteriz ama pandemiden dolayı biz bunu yapamadık.” dedi.  

Yetişen eleman yok

Birçok meslek dalında olduğu gibi terzilik mesleğinde de yetişen eleman sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Çörtük, “Sadece tekstilde değil hemen hemen bütün meslek dallarında çırak sıkıntısı var ama en büyük sıkıntıyı tekstil çekti. Ben meslek hayatımda şimdiye kadar 20 eleman yetiştirmişimdir ama şu an yetişen eleman yok.” diye konuştu. 

Çörtük, piyasada iş olmadığı için gençlerin de iş bulma sıkıntısı çektiğini vurgulayarak “Şimdi piyasa bitti. Gençlerin durumu da zor. Gençlere ağırlık verilmesi lazım. Sadece terzilikte değil birçok meslekte gençler iş bulamıyor. Piyasada olan işlerde de ucuza eleman çalıştırmaya çalışıyorlar. Birçok iş yerinde asgari ücretin bile altında maaşlara eleman çalıştırıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.