Terzilik Mesleğinde Çırak Yetişmiyor

Reklam
Reklamı Gizle

Uzun Yıllardır Kırşehir Ahi Çarşısında terzilik yapan Tayfun Demir, terzilik mesleğinde çırak yetişmediğini belirterek ileride kaliteli terzi bulmanın zorlaşacağını söyledi.
El emeği ve ustalık isteyen mesleklerden biri olan terzilik unutulmaya yüz tutuyor.
Uzun yıllardır Ahi Çarşısında terzilik yapan Demir, meslek hakkında bilinmeyenleri Gazetemiz muhabirine açıkladı. Demir konuşmasında şunları kaydetti;
Günümüzde mesleği yapacak çırak bulunamadığına dikkat çekerek, “Bizim zamanımızda okumayacak çocuk ilkokulu bitirdikten sonra bir mesleğe atılıyordu. Şimdi öyle bir şey yok. Dört sene ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi aldıktan sonra okumayacak birini nasıl yetiştireceksiniz. Bir şeyler öğrenmesi için çok geç kalmış oluyor. Birçok sektörde çırak yetişmemesinde yeni eğitim sisteminin büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Şimdiki gençlerin meslek öğrenme niyeti yok”
Şimdiki gençlerin el zanaatlarına çok fazla ilgi duymadığını ve daha kolay para kazanma düşüncesinde olduklarını vurgulayan Demir, “Şimdiki gençlerin meslek öğrenme niyeti yok. Kapıdan girdikleri zaman ilk ‘ben ne kadar para alacağım’ diye soruyorlar. Şimdi her şey para olmuş. Tabii ki birileri bir şekilde elinden geldiği kadar bu mesleği sürdürmeye çalışacak ama gelecekte kaliteli terzi bulmak zorlaşacak.” dedi.
Son yıllarda işler azaldı
Demir, işlerdeki yoğunluğun eskiye göre azaldığını ifade ederek bunda ekonomik koşulların ve pandeminin etkisinin olduğunu söyledi. “Terziliğe başladığım yıllarda işler çok güzeldi” diyen Demir, şöyle devam etti:
Bundan sonra terzilikte iş yapmak da para kazanmak da çok zor. İşler şu an çok durgun. Dükkân kendimize ait olduğu için ayakta durabiliyoruz. Eğer dükkan kendimizin olmasaydı ayakta durabilmemiz imkansızdı. Son yıllarda işlerin düşmesinde pandemi de bizi ciddi oranda etkiledi. Özel dikim de eskisi gibi yok. Eskiden daha çok özel dikim yapıyordum. Tadilat işlerini erteliyordum. Şimdi ise daha çok tadilat yapıyoruz ama son zamanlarda tadilat işleri de iyice azaldı.”
Pandemiden önce işlerin daha iyi olduğunu anlatan Demir, pandemi sürecinde işlerin yüzde 50’den fazla düştüğünü belirtti.
Demir, konfeksiyonun çıkmasının da terzilerin işerinin azalmasında büyük etkisinin olduğunu vurgulayarak “Örneğin, bir pantolonun paçasını, belini daraltacaksınız ortalama 60 lira bir hesap çıkıyor. Vatandaş bu fiyatı duyunca ben o paraya yeni bir pantolon alırım diyor. Baktığınız zaman genel olarak giyim ucuz. Böyle olunca vatandaş yeni ürün almaya yöneliyor. Terzilere gitmiyor.” şeklinde konuştu.
Şimdi firmalar daha çok kendileri terzi alıp, yaptırıyorlar. Onlar daha çok paça makinesi kullanıyor. Ben el işçiliği yapmayı tercih ediyorum çünkü beni bilen geliyor.” dedi.
Meslekte müşteri memnuniyetinin çok önemli olduğunu ifade eden Demir, “Öyle bir an oluyor ki bir kıyafeti terziye yaptırdığınız zaman benim kıyafetimi rezil etti diyebiliyorsunuz. Ama ben müşteriye yaptığım işi beğenene kadar uğraşırım, emek harcarım. Öyle olması da lazım ki müşteriyi kazanayım. İyi bir iş çıkardığınız zaman sadece bir müşteriyi kazanmıyorsunuz onun çevresini de kazanıyorsunuz. ifadelerini kullandı.
Malzemelere fahiş zamlar geldi
Demir, iplikten fermuara kadar birçok malzemeye fahiş oranda zam yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Son zamanlarda malzeme fiyatlarına gelen zamlar bizi çok etkiledi. İpliklere fahiş zamlar geldi. Önceden bobinini 6-7 liraya aldığım ipliği en son 15 liraya aldım. Mont fermuarları 5 lira iken şu an 10 lira oldu. Kumaş fiyatları da çok arttı. 45 liraya aldığımız kumaşı şimdi 75 -100 liraya alıyoruz. İki katı bir artış var. Fiyatlar da bu kadar artış olması çok büyük sıkıntı. Bu müşteriye de yansıyor. Fiyatlar artınca insanlar bir şeyler yaptırmaktan kaçınıyor.’’(Nurten Ceylan)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.