Seyfe Gölünde 1 Damla Su Kalmadı!

Reklam
Reklamı Gizle

Türkiye´nin Ramsar Sözleşmesi ile korunan ender sulak alanlarından Seyfe Gölü Kuş Cenneti Yaz aylarında gölün buharlaşma etkisi ve yüzeysel su girişi olmaması nedeniyle tamamen kuruma noktasına geldi.

Kırşehir´de bulunan ve İç Anadolu Bölgesi´nin önemli su kaynaklarından Seyfe Gölü tamamen kurudu. Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner,” Temmuz’un ortasından itibaren şuan gölümüzde bir damla bile su yok. Bu da göldeki kuş varlığını yok ediyor” dedi.

Kırşehir´de önemli su kaynaklarından olan Seyfe Göl´ü, 1989 yılında 1´inci derece sit alanı, 1990 yılında tabiat koruma alanı ilan edilirken, 1994 yılında Ramsar sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunması garanti altına alındı. 152 bin hektarlık Seyfe Gölü, şimdilerde kuraklıkla mücadele ediyor. Sulak olduğu dönemde 187 kuş türüne ev sahipliği yapan göle, bu dönemde tamamen kuruması nedeniyle hiçbir kuş türü uğramıyor.

“Bir Damla Su Yok”

Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner,Seyfe Gölünde bir gram su olmadığını belirterek yetkililerin yapacağı çalışmalar konusunda daha hızlı adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Çetiner,” Normalde Temmuz’un başlarına kadar gölümüzde su vardı. Bu da tamamen yağmurun ve yağışların etkisiyle bir durum. Çünkü göl tabanımız geçirgen değil. Yağan yağmurlar göl yüzeyinde kalıyor. Gölümüz düz bir satıh .Orada 10 santimlik bir su gölü yüzde 70 dolu gösterebiliyor .Bazı yanlış anlaşılmalar var orada sanki mevcut su bir yerlere götürülüyormuş gibi algı var ama böyle bir durum yok. Tamamen buharlaşmanın etkisiyle oluşan bir olay. Gölümüzü besleyen 3 ana pınar var: Bunlar Seyfe Pınarı, Horla Pınarı ve Malya Pınarı´dır. Yaklaşık yüzde 80’ini bu üç pınar oluşturuyor. Maalesef şuan üç pınardan da su girişimiz yok. Temmuz’un ortasından itibaren şuan gölümüzde bir damla bile su yok. Bu da göldeki kuş varlığını yok ediyor. Yetkililerden ricamız bir an önce Seyfe Gölü ile yapacakları çalışmaları daha hızlanması” ifadelerini kullandı.

Köyde yaşayan Halil Yılmaz ise köyde hiçbir su kalmadığını uğrak yeri olan kuşların da artık gelmediğini söyledi.

Seyfe Gölü

Seyfe Gölü, Orta Anadolu’da bulunan birkaç tuzlu gölden biridir. Kırşehir’in kuzeydoğusunda yer alan göl, Mucur’a 16 km. uzaklıktadır. Yöre, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmaktadır. Gölün doğusunda, kıyıya yakın sazlıklardan oluşmuş pek çok adacık vardır. Bu adacıklar ve göl çevresinde, ötücü kuşlar da dahil olmak üzere toplam 187 kuş türünün varlığı mevcuttur. Göl, su kuşlarının beslenme, üreme ve konaklama alanı olarak sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli sulak alanlarındandır.

Gölde, dünyanın en büyük flamingo topluluklarından biri ( 320 bin adet) barınmaktadır. Göl, aynı zamanda sonbaharda yüz binlerce ördeğin konaklama alanıdır. Seyfe gölünde beslenen ve konaklayan diğer önemli kuş türleri; çamurcunlar, pelikanlar, balıkçıllar, yağmurcunlar, kazlar, kılıç gagalar, martılar, bababanlar ve sumrulardır. İlkbaharda gölün doğusundaki adacıklarda bu kuşlar başta olmak üzere çeşitli türlerden binlerce kuş yuva yapmaktadır. Ayrıca Malya Devlet Üretme Çiftliği alanında toy, turna gibi büyük kuşlar da barınmaktadır. Seyfe gölü çevresi, sonbaharda leyleklerin önemli toplanma alanlarındandır. Bölgede 480 bin kuşun bir arada yaşadığı tespit edilmiştir.

Seyfe Gölü içindeki en güzel görüntüler Seyfe Köyü yakınlarında bulunan höyükten izlenmektedir.  Ayrıca Seyfe’nin Badıllı mahallesinden de göl kenarına kadar gelip, gölün güzelliğini ve flamingoları seyretmek mümkündür. Ayrıca, yaz ayların da flamingolar gölün bir çok kesiminden de seyredilebilir.  Ancak göl kenarından gözlemevinin bulunmaması yakından izleme olanağını kısıtlamaktadır.

Uluslar arası kuruluşlara göre; 24 saat içinde, 25 binden fazla su kuşunun bir arada bulunduğu bölgeler birinci derece sit alanı olarak ilan edilmektedir. Seyfe Gölü bu sınıflandırmanın üzerinde olduğu için bir çok yabancı kuş bilimcilerinin ve çevrecilerin dikkatini çekmektedir. Göl ve çevresi 1990 tarihinde “ Tabiatı Koruma Alanı” ilan edilmiştir. Göl aynı zamanda birinci derece “ Doğal Sit Alanı”dır. Uluslar arası Kuşları Koruma Konseyi ( ICDP), Seyfe Gölü’nde yaşayan 27 tür kuşu koruma listesine almıştır. Nesilleri azalan bu kuşlar, Türkiye’nin de taraf olduğu Bern sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır . 

Bölgenin hem tanıtılması hem de korunması için başlatılan çalışmalara hızla devam edilmektedir.  Seyfe Gölü, Orta Anadolu’da turizmin en yoğun olduğu bölge olan Kapadokya’ya yakındır.

Ancak son yıllarda gölü besleyen su kaynakları ile ilgili hatalı uygulamalar gölün büyük çapta kurumasına neden olmuştur. Kuraklığın devamı halinde bölgeyi terk eden çok sayıda kuş türünün Uluslar arası kuş göç yolu üzerindeki bu bölgeye bir daha uğramayabileceği endişesi vardır

Haber Nurten Ceylan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.