Kış Aylarında Bitkisel Ürünler Tüketilmelidir.

Reklam
Reklamı Gizle

Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da kendini göstermeye başladı. Genç, yaşlı pek çok kişi, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi şikâyetler yaşıyor. Yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı birçok kişi de alternatif yiyeceklere yönelerek, bağışıklığı güçlendirici besinlerden takviye alıyor. Özellikle kış aylarında sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonlarına karşı en çok tercih edilen alternatif çözümler arasında ıhlamur, kış çayı ve propolis tüketilebileceğini söyleyen doğal bitki ve baharat satışı yapan Berk Varışlı, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çocukların ve yetişkinlerin doğal baharat ve bitkilerden yararlanabileceğini dile getirdi. 

“Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğal bitkilerden yararlanılmalı”

Varışlı, koronavirüs salgınının her geçen gün etkisinin arttığını anımsatarak, “Bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Kış çayı, ıhlamur ve ada çayı kesinlikle tüketilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra propolis, polen arı sütü tüketilebilir, C vitamini takviyesi alınabilir. Bu ürünler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ürünler. Grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da iyi geliyor.” dedi. 

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çocukların ve gençlerin propolis kullanabileceğini  ifade eden Varışlı,  şu bilgileri verdi:

“Propolis hem gargara şeklinde kullanıldığında boğazı dezenfekte eder hem de 10 damla normal suya damlatılıp içildiğinde vücudu içerden de hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır. Gargara yapıldığında boğazda enfekte durumunun oluşmasını önlemeye yardımcı oluyor.”

Son zamanlarda Udi Hindi revaçta 

Varışlı, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen udi hindi bitkisin bu salgın sürecinde revaçta olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiye’de bilinirliği az olan udi hindi bitkisi giderek ün kazanıyor. Çünkü Astım, nefes darlığı, bronşit, KOAH gibi solumun yolu hastalıklarına karşı iyi geldiği biliniyor. Udi hindi bir kök bitkisi. O yüzden Türkiye’de yetişmiyor, yurtdışından ithal ediyoruz. Türkiye’de udi hindi bitkisi çok bilinmiyor, aynı zamanda çok pahalı bir bitki. Udi hindi bitkisinin kökünü yani kendisini ve kökten elde edilen toz şeklinde müşterilere satıyoruz. Udi hindi bitkisi hem kök şeklinde hem de toz şeklinde kullanılabilir.  Hem bitkinin kökünü kaynatıp suyu içebilir hem de bitkinin tozu tüketilebilir. Tozunun içerisine bal, pekmez, yoğurt ya da süt gibi ürünlerle karıştırıp tüketilebilir.”

Ihlamurun kilosu 350 liraya çıktı 

Kış aylarında hastalıktan korunmak, soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırmak, koronavirüs sürecinde de bağışıklık sistemini güçlü tutmak amacıyla tercih edilen ıhlamurun kilosunun 350 liraya çıktığını belirten Varışlı, son zamanlarda doğal baharat ve bitki fiyatlarının artığını kaydetti. 

Varışlı, bu konuyu şöyle değerlendirdi:

“Dışardan bakıldığı zaman bu salgın sürecinde baharatçıların işleri iyi gibi gözükebilir ancak durum hiç öyle değil. Baharat ve bitki fiyatları sürekli zamlanıyor. Baharat ve bitkilere en az yüzde 40 zam geldi. Bazı ürünlere yüzde 100 zam geldi.  Bu durumdan da müşteriler şikâyet ediyor. Biraz önceki müşterim aldığı ürünleri fiyatını yüksek bulduğu için almadı. Ama bizde mecburen zam yapmak zorundayız. Her şey yurtdışından geliyor. Örneğin geçen sene Türk kahvesinin kilogram fiyatı 40 lira iken bu sene 140 lira. Kış çayı geçen sene 15 lirayken bu sene 20 lirayla tüketiciyle buluşuyor. Pandemi birçok ürünün zamlanmasına neden oldu bu durumda işleri ister istemez etkiledi.”

Yeni normalleşme sürecinden sonra iş potansiyelinin önceki aylara göre daha düşük olduğunu belirten Varışlı, iş potansiyelinin geçtiğimiz yıllara göre en az yüzde 30 azaldığını söyledi. 

İnsanların koronovirüs salgınına alıştığına dikkati çeken Varışlı, “Türkiye’de salgının ortaya çıktığı ilk zamanlar insanlar aktar ve baharatçılara saldırmıştı. Şimdi öyle bir durum yok.’’ dedi. 

Varışlı, “Alım gücü insanların düştü bu yüzden her bitkiyi gram ile alıyorlar.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Udi Hindi hakkında 

Udi Hindi adı verilen şifalı bitki Doğu Asya topraklarında yetişen bir ağaçtan elde edilir. Yoğun olarak Çin’de görülmektedir. Her mevsim yaprakları bulunur ve mevsim geçişlerinden etkilenmez. Ülkemizde bu bitkinin yetiştirilme amacı ise süs bitkisi olarak kullanılmaktır. Ancak Udi Hindi, yalnızca bir süs bitkisi olmakla kalmayıp, birçok hastalığa iyi gelen eşsiz bir şifa deposu olma özelliğine sahiptir.

Udi Hindi Faydaları

Udi hindi tozu, bal ile karıştırıldığında antibiyotik özelliğine sahip olup enfeksiyon hastalıklarında fayda sağlamaktadır. Mikropları atar. Boğazı yumuşatır ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Burun tıkanıklığı için de etkilidir. Çocuklara ve yetişkinlere udi hindi ile burun damlası hazırlanıp uygulanabilir. Bademcik iltihabı ve genel iltihaplanma durumlarında udi hindi otu etkili olmaktadır.

Haber Cemre Bayram

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.