“Kırşehir’de Bir Deprem Olsa Ankara ve Terme Caddesi Yerle Bir Olur”

Reklam
Reklamı Gizle

Kırşehir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Metin Alpaslan, deprem konusunda Kırşehirlileri uyardı. Alpaslan, eski binalarda oturan vatandaşların evlerine deprem testi yaptırması gerektiğini söyledi.

Gazetemiz 40 Arena Muhabirine açıklamalarda bulunan Metin Alpaslan, depreme karşı bilinçli olup önlem alınması gerektiğini belirtti. Deprem sonucu ağır kayıplar vermemek için vatandaşlara uyarılarda bulanan Alpaslan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi

“Bilindiği üzere 2020 yılı bizim için iyi geçmiyor. Bu yılı afet yılı olarak adlandırıyoruz.Giresun afeti, Trabzon’da ki sel, Elazığ depremi İzmir’de yaşanan deprem o nedenle bu yıl hiç hoş gelmedi. Ama afetler ülkemizin doğası bu konuda yapacağımız tek şey afetlere karşı bilinçli olmak ve önlemlerimizi almak. Afetlerle yaşamayı öğrenmek için de temel bilgi ve beceri kazanmamız gerekiyor. Temel bilgi ve becerilerimizde bizler Afad olarak insanlarımıza öğretiyoruz. Ama insanlarımızın öğrenme isteği daha çok olması lazım. Deprem başımıza gelince aklımıza geliyor. Deprem her an olacakmış gibi yaşamamız gerekiyor.Kırşehir’de bir deprem olsa Ankara ve Terme Caddesi birçok bina yıkılır. Çünkü o binalarçok eski depreme dayanıklı değil. Eski binalarda oturan vatandaşlarımız evlerine deprem testi yaptırması gerekiyor. Ev alacak sak deprem yönetmeliğine uygun bir ev almalıyız. Sağlam bir ev yani en son çıkan deprem yönetmeliğine göre yapılan evlerdir. Türkiye’de yeni evlerimizin hepsi deprem yönetmeliğine göre yapılıyor. Eski evlerde de oturuyorsak deprem testleri yaptırmamız gerekiyor. Deprem testi yapıp evimizin depreme dayanaklı olup olmadığını görmemiz gerekiyor. Bunun için özel firmalar var onlara da müracaat edilebiliyor çevre ve şehircilik il müdürlüğüne de müracaat edilebiliyor.”

Deprem Değil Bina Öldürüyor

Binaların kolonlarıyla oynanmasının yanlış olduğunu ifade eden Alpaslan, deprem sırasından yıkılmaların ana etkeninin kolon kesilmesi olduğunu vurgulayarak şunlara değindi: “Her an deprem olacakmış gibi yaşamamız gerekiyor. Deprem öncesi deprem sonrası nelereyapmamız gerektiği hakkında bilgiye sahip olmalıyız. Bunları iyi bir şekilde öğrenirsek bunları en hafif zararlar ile atlatırız. Tabi deprem değil bina öldürüyor. Bunu en son İzmir depreminde de gördük. Eski yönetmeliklere göre yapılmış binalar depremde daha çok hasar görüyor. Deremin statiği ile oynuyorlar binaların kolonları kesiliyor. Binan temel düzenini taşıyan unsurlara zarar verilmesi deprem esnasında yıkılmalara neden oluyor. İzmir’de rıza bey apartmanının kolonlarında oynama olması böyle kötü bir sonuç vererek binanın yıkılmasına neden oldu. bu nedenle ağır kayıplar vermemek için bina kolonlarıyla oynamayalım.”

DEPREM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER

Yerleşim bölgeleri titizlikle belirlenmelidir. Kaygan ve ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır.

Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmelidir. (Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak)

İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır.

Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır.

Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.

Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır.

Konutlara deprem sigortası yaptırılmalıdır.

Bu önlemlerin yanı sıra, yapısal olamayan, yani binadan değil de eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyalarımızın ev içerisine yerleştirilmesinde aşağıda sayılan önlemleri almalıyız:

Dolap üzerine konulan eşya ve büro malzemeleri kayarak düşmelerini önlemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitlenmelidir.

Soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir.

Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi konulmalıdır.

Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile aşılmalıdır.

İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalı.

Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.

Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.

Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.

Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmelidir. Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üzerinden kaldırılmalıdır.

Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.

Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.

Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları’’ yapılmalı, her altı ayda bir bu plan gözden geçirilmelidir. Zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatları yapılmalıdır.

Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlanacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirlenmelidir.

Önemli evraklar (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir şekilde saklanmalı, ayrıca bu evrakların bir örneği de bölge dışı bağlantı kişisinde bulunmalıdır.

Bina yönetimince önceden belirlenen, mesken veya iş yerinin özelliği ve büyüklüğüne göre uygun yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurulmalı ve periyodik Cbkımlan da yaptırılmalıdır. Bu cihazlar;

Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.

Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.

Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.

Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.

Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmahdır.

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.

Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.

Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.

Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

DEPREM ANINDA AÇIK ALANDAYSANIZ;

Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmahdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.

Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunulmamahdır. Böyle bir ortamda bulunuluyorsa seri şekilde güvenli bir ortama geçilmelidir.

Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.

Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.

Deniz kıyısından uzaklaşılmahdır.

DEPREM ANINDA ARAÇ KULLANIYORSANIZ;

Sarsıntı sırasında karayolunda      seyir      halindeyseniz;

Bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak

anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan     sonra    açık                alanlara                gidilmelidir.

Araç meskun mahallerde ya da güvenli bir yerde değilse (ağaç ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, köprü üstünde vb.); durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.

Sarsıntı sırasında bir tünelin içindeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz; araç durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)

Kapalı bir otoparkta iseniz; araç dışına çıkılıp, yanma yan yatarak, ellerle baş ve boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilebilirsiniz.

40 Arena Haber Merkezi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.