Kestane Közde Pişirilmeli

Reklam
Reklamı Gizle

Kış mevsiminin gelmesiyle kestane sezonu açılır. Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerindendir kestane. Her köşe başında bir kestaneciye denk gelirsiniz. Sokaklarda seyyar satıcıların tezgâhlarında satılan kestane ise bu sene cep yakıyor.  Kırşehir’de çiğ kestanenin kilosu 30-40 TL, pişmiş kestanenin fiyatı ise 50-60 TL arasında değişiyor. Biz de 40 Arena Gazetesi olarak Kırşehir’de seyyar satıcılık yapan Oğuzhan Buzluk ile bir araya geldik. Buzluk’a mesleği ile ilgili sorular sorduk. Buzluk’tan kestane fiyatları hakkında bilgi de aldık.  
Seyyar satıcı Oğuzhan Buzluk, mesleğe yeni atıldığını belirtip ticaretin keyifli olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. 

Gram gram kestane satılıyor
Kestane fiyatlarının yüksek olması sebebiyle vatandaşlardan sitem aldıklarını söyleyen seyyar satıcı Buzluk, vatandaşların kestaneyi gram gram aldığını dile getirdi. Buzluk, “Vatandaşların durumu belli yani… O yüzden bizden gram olarak kestane alıyorlar. Kiloyla kestane almıyorlar genelde. 100 gram kestane 5 TL. Kilosu ise 50 TL. Kestaneyi toptancıdan pahalıya alıyoruz. Ayrıca kestane közde pişince küçülüyor. Asıl biz zarar ediyoruz” ifadesini kullandı. 
İstanbul’ da kestanenin kilosunun 100 TL olduğunu belirten Buzluk, 100 gramını ise 10 TL’ye sattıklarını dile getirdi. ‘Biz kazanamıyoruz’ diyen Buzluk, “Kestaneyi pişirdiğiniz zaman fire veriyor. Kestane piştikten sonra küçüldüğü için para kazanmıyoruz” ifadesini kullandı. 

Günlük 15 kilo kestane satıyor
Kestane satmaya öğlen çıktığını belirten Buzluk, akşam saat 9’a kadar sokakta kestane satmaya çalıştığını da belirtti.  Günlük 15 kilo kestane sattıklarını belirten Buzluk, “Kestaneye talep fazla biz tam merkezdeyiz. Ulus’ta olduğumuz için de satışlarımız iyi” şeklinde konuştu.


Kestaneyi önce çizdiklerini ve suda beklettiklerini aktaran Buzluk, kestanenin közde yanmamasını istedikleri için önce suda beklettiklerini söyledi. Buzluk, “Kestane közde pişirilmeli. Çünkü kestane közde daha iyi açılıyor” dedi. 
Seyyar sokak satıcılarının işlerinin zor olduğunu belirten Buzluk, iklim koşullarının kendilerini etkilediğini belirtti. Soğuk havalarda çalıştıklarını söyleyen Buzluk, “Kırşehir’in yağmurlu ve soğuk havasında çalışıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Kestane kayıngiller familyasından
Kestane (castanea vesca) kayıngiller familyasındandır. Ülkemizde Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilen 2 milyondan fazla kestane ağacı bulunmaktadır. 

Kestanenin faydaları
Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane; potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, vitaminlerini içeren şeker, protein ve yağ açısından zengin bir yiyecektir.   Ayrıca kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklarına karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağıdır. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. 
Kestanenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; Öncelikle kas sistemini kuvvetlendirir. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Hastaların iyileşmelerini hızlandırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalıdır. İshali keser. Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır. 

Haber Merkezi 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.