Geçim Yükünü Çocuklar Omuzluyor

Reklam
Reklamı Gizle

İşsizliğin yüksek, istihdamın düşük olduğu Kırşehir’de, maddi olumsuzluktan etkilenen çocukların yaşı 10’a kadar düştü. Yoksulluğun en fazla çocukları mağdur ettiği Kırşehir’de çocukların kağıt toplayıcılık işini yapmaya başlaması, hijyensiz ve soğuk havaya maruz kalmalarına neden oluyor.

Kırşehir’de işsizliğin artması, istihdamın yetersiz olması en fazla çocukları mağdur ediyor. Ailelerine ekonomik destek sunmak zorunda kalan çocuklar, soğuk havalarda ve hijyensiz ortamlarda çalışmak zorunda kalıyor. Kişi başı gelir seviyesi sıralamasında da oldukça geri kalan Kırşehir’de ağır yükü omuzlayan çocuklar, eğitimlerinden de maruz kalıyorlar.
 
Okula gitmek yerine soğukta çalışmak zorunda kalıyorlar
Eğitim haklarından da mahrum kalan çocukların sayısı fazla iken, sınıfta olması gereken çocuklar caddelerde soğuk havalara maruz kalarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Çöplerden kağıt toplayan, caddelerde mendil satan çocukların yanı sıra aileleriyle birlikte başka illere giderek tarımda çalışan çocukların sayısı da bir hayli fazla.
 
Soğuk Havalara Maruz Kalıyor
Daha önce erkekler çöpten kağıt toplama işini yaparken, son zamanlarda kağıt toplama işini yapan çocukların sayısı arttı. Kağıt toplayan çocuklar ailesinin geçimini sağlamak için soğuk ve koronaya karşı mücadele ediyor. Yaşı 10’a kadar düşen çocuklar, soğuk havalara maruz kalmasının yanında hijyenden de uzak bir ortamda kalmak zorunda kalıyorlar. Sağlıksız ortamda kalan çocukların çöpten çıkarılan kağıtların arasına konulması da sağlıkları için tehlike oluşturuyor. Öyle ki geçim sıkıntısı en fazla çocuklara zarar veriyor.

Çocukların çöpten sebze toplaması da üzen kare oldu
Çöpe atılan sebzeler, bir çocuk tarafından toplanması en üzücü karelerden biri oldu. Yiyecek bulamayan çocuğun çöpten yiyecek toplaması yürekleri burktu. Yaşamlarını sürdürmek için tek umutları çöp tenekelerinden dönüştürülebilecek atıkları toplamak olan çocuklar, her gün şafakla birlikte yollara dökülüyor. Cadde ve sokaklarda kimi zaman büyük çöp konteynerlerini, kimi zaman çöp kutularını tek tek karıştırıp metal, plastik, karton gibi katı atıkları bularak ekmeklerini kazanmak zorunda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.