Çanta Sektörü Durma Noktasında

Reklam
Reklamı Gizle

Çanta sektöründe 25 yıldır perakende satış yapan Çantacı Selahattin Akgül, son yıllarda sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Uzun yıllardır ticaretin içerisinde olan Akgül, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgının   birçok sektörü olumsuz yönde etkilediğini ancak bu süreçte en çok küçük esnafın mağdur olduğuna işaret etti. 

 “Esnaf borç batağında”

Çanta satan esnafın durumunun içler acısı olduğunu kaydeden Akgül, salgın sürecinde maddi kayıp yaşadıklarına vurgulayarak, şunları söyledi:

“Her geçen gün sektör daralıyor. Esnaf masrafını azaltmaya çalışıyor. Esnaf borç batağında. 15 yıldır çanta üretiyordum. Şimdi ise sadece perakende satış yapıyorum. 200 kişiye istihdam yaratıyordum şu anda yanımda çalışan 3 personelin maaşını zor ödüyorum. Sektör bitti.”

Akgül, salgın sürecinde borcu olamayan esnafın olmadığını ve esnafın zor bir süreçten geçtiğinin altını çizdi. Salgın sürecinde esnafın mağdur olduğunu kaydeden Akgül, sıkıntının salgın sürecinde ciddi oranda arttığını ve sektörde mağduriyetlere neden olduğunu söyledi.

“Direnecek gücümüz kalmadı”

Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte sektörün sekteye uğradığını dile getiren Akgül, “Para kazanmıyoruz. Kar dönemi bitti. Esnaf ayakta durmaya çalışıyor. Günü kurtarmaya çalışıyoruz ama direnecek gücümüzde kalmadı. Esnaf bu salgın sürecinde birikimini yedi. Artık birikim filan da kalmadı. ” diye sitem etti. 

Esnafın birçok kalemde giderleri olduğunu da belirten Akgül, özellikle ham madde fiyatlarının her geçen gün arttığını dikkati çekti. 

Kira, elektrik, personel giderlerine yetişemediğine işaret eden Akgül, “Bir çalışanın en kötü maliyeti 5 bin lira. Biz salgın sürecinde 1 tane çanta sattık diye seviniyordum.”  dedi. 

Vatandaşın alım gücünün düşük olduğuna işaret eden Akgül, “Vatandaş kesesini düşünüyor, fiyatı daha uygun çantayı almayı tercih ediyor. Asgari ücretli bir çalışan 200- 300 liraya nasıl bir çanta alsın?  Fiyatı daha uygun bir çantayı alıyor.” diye konuştu. 

Kovid-19 tedbirleri kapsamında dükkânların kapatıldığını anımsatan Akgül, o süreçte kirasını ve vergisini ödediğine de işaret ederek,  şu ifadeleri kullandı:

“En son 17 gün kapandığımız süreçte çok zorlandık. Evet, üretim devam etti ama dükkânlar kapalıydı. Halen giderlerim vardı. Dükkân açık değildi ama dükkân kirasını ödedim. Maddi kayıp yaşadık, mağduruz.”

Akgül, salgın sürecinde borçlandığına dikkati çekerek “Şu anda 3 tane personelim var. 3 tane personelimin sigortası, maaşı ve yemek kartını zor ödüyorum. 3 personelin masrafı en kötü 7 bin TL.    Diğer giderleri saymıyorum.”  dedi.

Akgül, küçük esnafın Kovid-19 salgınından önce de sıkıntıları olduğunu, salgınla beraber sıkıntıların büyüdüğünü de sözlerine ekledi. 

1 Haziran’dan itibaren yeni normalleşme sürecine girildiğini anımsatan Akgül,  iş potansiyelinin düşük olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Günlük 500 lira kazanmıyoruz. 1 adet çanta satarsak seviniyoruz. Ayrıca vatandaşta nakit para yok. Bütün harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Piyasada nakit sıkıntısı var. Tabii ki bu durumda piyasanın sıkıntı yaşamasına neden oluyor.”

“Esnafın toparlanması zaman alacak”

Akgül, esnafın işinin çok zor olduğunu, toparlanmasının uzun süreceğini ve bu süreçte küçük esnafa devletin destek olması gerektiğini ifade etti.  

Döviz kurundaki hareketliliğin esnafı etkilediğini belirten Akgül, “Ortada bir sorun var. Bu sorunlara çözüm üretmek lazım.” dedi.

Esnafın bu salgın sürecinde birbirini çok desteklediğinden de söz eden Akgül,  esnafın birbirine destek vermesi sayesinde birçok esnafın ayakta kaldığını belirterek, sözlerini tamamladı. 

Haber Ufuk Tufan Doğan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.