Çalışmanın Ayıbı Olmaz’

Reklam
Reklamı Gizle

Çalışmanın Ayıbı Olmaz’

‘Çalışmanın Ayıbı Olmaz’

Kağıt toplayıcıları; sadece kağıt toplamak için kocaman bir çuvalı yağmur, kış, yokuş demeden arkalarında sürüklüyorlar. Bir el arabası üzerine yerleşmiş bu büyük cüsseli çuvalın içi bazen 100 kiloluk kâğıt bile alabiliyor. Kâğıt toplayıcıları, şehirlerin görülmez kahramanları. Şehirlerin en ücra köşelerine ulaşan kâğıt toplayıcıları, sokaklarda yaz-kış demeden çalışıyorlar. Kışın soğuk havalarda, yazın sıcak havalarda hayatlarını devam ettirme mücadelesi içindeler. Plansız kentleşme ve büyük şehirlerde iş bulma umuduyla göç eden insanların, ortaya çıkarmış oldukları mesleklerden olan kâğıt toplayıcıları, aslında geri dönüşümün en önemli ayağını oluşturuyor. Esnafın civara bıraktığı ve mağazalardan topladıkları kartonları, çöplerden topladıkları plastik eşyaların geri dönüşümünü sağlayan görünmez kahramanlar onlar.
“Van’dan Kırşehir’e bir yaşam yolculuğu”
Çöpten kâğıt toplayarak geçimini sağlayan kâğıt toplayıcısı Hayati Erkoç, ekonomik koşullar yüzünden memleketinden göç edenlerden. Van’dan Kırşehir’e uzanan yaşam yolculuğunda sokaklarda geçimini sağlamaya çalışan Erkoç, çocuk yaşlarda mesleğe atılanlardan. Ekonomik sebeplerden dolayı göç ettiklerini dile getiren Erkoç, çöplerden kâğıt ve plastik malzemeleri toplayarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

“10 yıldır kâğıt topluyor”
Hayatına dair açıklamalarda bulunan kâğıt toplayıcısı Erkoç, Van’dan Kırşehir’e 2010 yılında göç ettiklerini dile getirerek, 10 yıldır kâğıt toplayıcılığı yaptıklarını aktardı.
Ortaokul döneminde kâğıt toplamaya başladığını aktaran Erkoç, ailesinin geçiminin büyük kısmını kendisi sağladığını ifade etti. Erkoç, “20  yaşındayım. 6 sınıfta babamın yanında kağıt toplamaya başladım. Ekonomik koşullar yüzünden göç ettik. Kırşehir’de yapabileceğimiz başka iş yok. 5 kardeşiz ve ailemin en büyük erkek çocuğu benim. Diğer kardeşlerim mağazada çalışıyor. Babam da kâğıt toplama işini bıraktı” açıklamasında bulundu.

“Her mesleğin zorlukları var”
Kağıt toplayıcılığı mesleği hakkında bilgi veren Erkoç, sokakta çalışmanın zor olduğunun altını çizdi.
Kışın soğuk havada çalışmak durumunda olduğunu belirterek, hava koşullarının mesleğin en zor tarafı olduğuna dikkat çekti. Erkoç, topladıkları kağıt ve kartonların geri dönüşüme gittiğine değinerek, fabrikalara ulaştırdıklarını belirtti. Kağıt toplayıcılığı mesleğinin getirisi hakkında açıklamalarda bulunan Erkoç, “Kağıt toplayıcılığında günlük kazandığım ücret 70-100 TL arasında değişim göstermektedir. Hafta sonu çalışmıyorum. Her mesleğin zorlukları var. Ben şükrediyorum. Allah bereketini veriyor.” dedi.
Kağıt toplayıcısı Erkoç, gece çalışmadığına değinerek, belirli bölgelerden kağıt ve karton topladığını ifade etti.
Erkoç, “Belli mağazalardan kullanmadıkları kartonları topluyorum. Topladığım ürünleri direk fabrikaya ulaştırıyorum.” diye belirtti.
Erkoç, kağıt toplayıcılığından kazandığı parayla sigortasını yatırdığını da belirtti. Yaptıkları işin ağır ve zor yanlarının olduğuna dikkat çeken Erkoç, “Topladığım ürünlerin ağırlıkları 70-100 kilo arasındadır.” diye söyledi.
Erkoç, Terme caddesi güzergâhı olduğunu belirterek, akşam 19:00’a kadar çalıştığını da sözlerine ekledi. El arabasını kaynakçılarda yaptırdıklarını belirten ve kağıt toplayıcılığı hakkında bilgi veren  Erkoç, “Kâğıt toplayıcılık işinde firmalar arasında rekabet var. Kâğıt toplayıcıları arasında rekabet söz konusu değildir. Biz topladığımız ürünlerden kilo başı ücret alıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Erkoç, piyasada iş olmadığının altını çizerek, üniversite mezunu arkadaşlarının kağıt toplayıcılık işine heves ettiğini de belirtti.  Mesleğin sosyal yaşantısı üzerindeki etkenlerine değinen Erkoç, sosyal bir hayatının olduğunu dile getirdi. Erkoç, “Çalışmadığım günlerde arkadaşlarımla geziyorum.” diye konuştu.

“İşin ayıbı olmaz”
Erkoç, insanlarda kâğıt toplayıcılarına karşı belli bir algının olduğunu, işinin yoğun olmadığını belirten Erkoç, “İşin ayıbı olmaz, hırsızlık yapmıyoruz. Alın terimizle çalışıyoruz. İş, iştir” dedi.
Erkoç, sözlerini şöyle sonlandırdı;
“Elimde mesleğim olsaydı, başka bir işe yoğunlaşırdım. Ama elimde zanaatım yok. Artık hayalimde kendi işimi kurma düşüncesi var.” Dedi

Haber Nurten Ceylan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.