Bittik Tükendik

Reklam
Reklamı Gizle

11 Mart 2020 tarihinden bu yana ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs esnafını ekonomik yönden dara düşürdü. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle salgın hastalıkla mücadele için kafe, restorant, kahvehaneler spor salonları ve eğlence merkezleri gibi birçok iş yeri sahibi kepenklerini kapattı. Ayalarıdır işyerleri kapalı olan esnaf devlet tarafından verilen desteği yeterli bulmuyor.  Ekonomik yönden derin yara alan esnaf kara kara ne yapacağını düşünüyor. Ekonomik krizden olumsuz etkilenen esnaflar, birer birer kepenk indirmeye devam ediyor. Buda krizin ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

Aynı zamanda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan kaynaklanan ekonomik kriz, piyasayı altüst etti. Esnaf, durumun ne kadar kötü olduğunu aylardır söylese de kriz, kapanmayacak yaralar bırakmaya devam ediyor. Özellikle küçük esnaf, bu süreçle başa çıkmaya çalışırken, krizin de derin yaralar bırakmasına neden oldu. Esnaf, önce maaşını ödeyemediği işçiyi işten çıkartarak küçülmeye gitti, zorlu süreci en az hasarla püskürtmeye çalışan esnafın son olarak kepenk kapatmaktan başka çaresi kalmadı. Esnafı özellikle, girdi maliyetlerinin yüksekliği kötü etkilerken, yine vatandaşın ekonomik krizden dolayı alışverişlerde kesintiye gitmesi, kepenk kapatmada en büyük etkenler oldu.

Salgınla mücadelede olumlu sinyallerin alınmasıyla birlikte normalleşme süreci de yavaş yavaş başladı. 

Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması kararının ardından, Kırşehir’de bazı işletmeler kademeli olarak açılacak.

Peki, salgın sürecinde esnaf ne gibi zorluklar yaşıyor? Kırşehirliler kurallara uyuyor mu?

Kırşehir Uzun Çarşıda bir esnaf, “Pazartesi günü çarşıya geldik. Hareket olduğunu görünce de bugün tamamen dükkânı açtık. Müşterilerimizi bekliyoruz ve normalleşmeye çalışıyoruz. Bu süreçte kiralarımızı ödemekte çok zorlandık. Eğer bu süreç biraz hafiflerse durumu toplamaya çalışacağız. Haziran’dan sonra hareketlenme olacağını düşünüyorum. İnsanlar sıkıldılar zaten” dedi.

Ayakkabıcılık yapan bir diğer esnaf, “Ekonomik, küresel kriz var şu anda. Kırşehir’de en fazla etkilenen bölgelerden biri de uzun çarşı. İşlerimiz çok kötü. Hareket yok. Kira ve elektrik masraflarımızı dahi çıkaramıyoruz. İnsanlar geliyorlar ama gıda için Giyime yönelen yok. Herkes karnını doyurma peşinde. Bu da bizi etkiliyor tabii” ifadelerini kullandı.

Kuruyemiş satıcılığı yapan esnaf ise, “8 senedir buradayım ve ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Tabii bütün dünyayı etkiledi. Ölenler ve hastalananlar oluyor. Biz de koronadan korunmak için maske ve eldiven kullanıyoruz, müşterilerimizle uzak mesafeden diyalog kuruyoruz, uzun sopalarımız var ürünü ve parayı bu sopalarla uzatarak alıyoruz. Vatandaşlardan bazıları kurallara uyuyor, bazıları uymuyor. Yasak kalktığı gibi herkes sokaklara dökülüyor. Sosyal mesafe diye bir şey kalmıyor. Allah’a çok şükür bizim işlerimiz iyi. İnsanlar giyimi bıraktı, gıdaya yöneldi. Tüm gün besleniyoruz çünkü. Ramazanda hurma satışlarımız yoğunlaştı. Haziran gibi normale döneriz diye düşünüyorum” dedi.

Haber Sümeyye Şahin

Anahtar Kelime:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.