“Artık Tarihe Karışacağız”

Reklam
Reklamı Gizle

Bir dönemin gözde mesleklerden olan terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte bitme noktasına geldi.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektörünün temel taşları terziler, sadık müşterileriyle ayakta kalmaya çalışıyor. 33 yıldır Kırşehir’de terzilik yapan Hayati Ünsal, mesleğin geldiği noktaları Gazetemiz 40 Arena Muhabirine anlattı. Ünsal, arkadan yetişen elaman yok dedi. Zamanla tarihe karışacağız diyen Ünsal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Artık günümüzde terzilik sonlara geldi seri imalat teknoloji bizi maalesef yenik düşürdü. Çıraklar yetişmiyor yenilenmiyor. Üniversitelerde bu işte geride kaldı bizlere önem verip bizleri yetiştirmekte gayret göstermedi. 33 yıldır da Kırşehir de terzilik yaparım belki 33 senede 4 tane kalfa dükkânı açıp terzi olamadı. Terzilik mesleği artık inanları doyurmuyor ustalarda çıraklara yeteri kadar masraf edemiyor. Artık konfeksiyonların tadilatı ile uğraşan arkadaşlarımız var çok az miktarda sipariş yapanlarda var. Terzilikten artık bir beklentimiz kalmadı gelecek nesil ne yapar ne eder bilemiyorum. Üniversiteli oluyorlar sanat öğrenemiyorlar bu yüzden ben geleceği pek hoş görmüyorum. Gençler meslek öğrenmeli ama eğitimli olarak bizim gibi ilkokulu dışardan bitirmeyle falan değil. Meslek eğitim ile öğrenilir ama bizler ilkel sanat olarak öğrendik. Bir çocuk hayatla haşır haşır neşir olmalı elinden bir iş gelecek okursun avukat ya da doktor olursun tamam ama hepsi o olamaz. Ahi Evran 32 tane meslek grubu oluşturmuş ve en ağır olan deri imalatını kendine seçmiş. Bu gün artık günümüzde bizlerin çocukluğundaki berberlerin gelenek görenekleri yok oldu tıraşların sitemleri yok oldu. İnsanlar kot pantolonla devlet dairesine bile gidebiliyor sokakta da gezebiliyor. Eskiden buralarda kültürel bir yapımız vardı ama şimdi öyle değil buda artık ben okudum diplomam var bu bana yeter demekten çıktı. Ben devlet dairesine gittiğimde işimi yapacak adam ilkokul mezunu ama ben üniversite mezunuyum diyor ve kendine verilen diplomayı topluma mütevazi şekilde ifade etmiyor. O diplomanın gücü ile toplum çok geride kaldı. Bu gün sanatın olmadan bir araba bir kamyon olmaz. Bizim çıraklığımızda bizlere şu öğretilirdi oğlum para kazanacaksan terzilik zor bir meslek git al ver başka şeylerden kazan ama sanat öğreneceksen terziliği yap sanatı zaten öğrenirsen para zaten gelir denilirdi.

Terzilik mesleğinin son nesli olduğuna da değinen Ünsal, “Bu mesleğe artık ilgi yok. Burada çalışacak ve işi öğrenecek eleman bulmakta zorlanıyoruz. Böyle devam ederse yeni terziler yetişmeyecek. Belki de kısa bir süre sonra terzilik mesleği tarihe karışacak. Çünkü artık kimse yapmıyor. Bizim mesleğimiz son neslini yaşıyor. Şimdiki gençler bu mesleği istemiyor. Durum böyle olunca yeni yani genç terziler yetişmiyor. Ben de bu mesleğin son nesli olabilirim” dedi.

Haber Didem Ceylan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.