Reklam
Reklamı Gizle

İçişleri Bakanlığı kademeli normalleşmeyle ilgili genelge yayınladığı genelgede pek, çok işyeri ticari faaliyetlerine devam edebiliyor ama izin verilmeyen dükkan sahipleri ile başta müzisyenler olmak üzere buralarda çalışanlar büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Artık dükkanlarına müşteri kabul edecek olan esnaf alınan yeni karara sevinirken; kepenk açmasına izin verilmeyen çeşitli sektördeki işletme sahipleri ve çalışanları hayal kırıklığına uğradı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aylardır etkisini artırarak sürdüren koronavirüs pandemsi, toplumun her kesimini mağdur etti. İktidarın zaman zaman çıkardığı destek paketlerinin hiçbirinde yer almayan sanatçıların da sıkıntıları artarak devam ediyor.

Konu sosyal medyanın da gündemine oturdu. Birçok müzisyen ve sektör çalışanı para kazanamadığı için çok zor durumda olduğunu bir kez daha dile getirdi. Tanınan isimler de sosyal medyadan görüşlerini paylaştı. Soner Olgun, “Suçumuz saz çalmakmış, anladığım kadar” yazarken, Burhan Şeşen, Tanıdığım ya da tanımadığım sevgili müzisyenler; Müzik yasağı konusunda lütfen espri üretmeyelim. Artık hayatımız ve geleceğimiz söz konusu. Bu iş artık pandemi yasaklarından çıktı müzik nefretine dönüştü” yazdı.

 “MAĞDURİYET KATLANARAK DEVAM EDİYOR”

“Geçimini sanatın herhangi bir dalı ile kazanan insanlar için pek aydınlık bir tablo görünmüyor. Örneğin ben evli bir insanım. Kira ödemem gerekiyor. Benim de mutfak masraflarım var. Ben de fatura ödüyorum. Sadece bizler de değil. Konser, performans mekanları ve orada çalışan insanlar, yeme-içme yerlerinde çalışan herkes mağdurlar. Ciddi şekilde bu mağduriyet katlanarak devam ediyor. İnsanlar birbirine destek olmaya çalışıyorlar. Yakınlar, akrabalar, aileler kendi içinde… Süreç uzadıkça sürdürmek imkânsız haline geliyor. Birçok mekân iflas etti. Maalesef birçok sanatçı arkadaşımızın intihar (girişimi) haberlerini alıyoruz. Durum çok ciddi. Bazı özel girişimler var. Örneğin bazı Belediyeler  kültür merkezlerinde dijital konserler vererek, organize ederek destek olmaya çalışıyor. Ama bunlar tabii ki binlerce müzisyeni, sanatçıyı düşündüğümüzde yetmiyor.

“KÜLTÜR BAKANLIĞI MESLEK BİRLİKLERİYLE GÖRÜŞÜP ÇÖZÜM ÜRETMELİ”

“Benim talebim şudur: Kültür Bakanlığı, meslek birlikleriyle görüşerek gerekli çözümleri, destekleri sağlamalı. Kurumlar işini yapmalı ki biz de yaşayabilmeliyiz, işimizi sürdürebilmeliyiz. Elbette hiçbir şey sağlıktan önemli değil. Elbette bütün dünyanın büyük bir sınavdan geçtiğinin biz de farkındayız, ancak dünyanın muhtelif yerlerinde kurumlar çeşitli çözümler üretmeye çalışıyor. Biz maalesef Türkiye’de sanatını icra etmeye çalışan vatandaşlar olarak kurumlarımızdan, bakanlığımızdan daha ciddi girişimler, daha bizimle hemhâl olduklarını anlayacağımız açıklamalar bekliyoruz. Durum gerçekten ciddi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.