2022 Çok Çarpacak

Reklam
Reklamı Gizle

Zamlarla geçen 2021’in ardından yeni yıl da zam yağmuruyla başladı. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yüksek oranlarda zam geldi. Hayat pahalılığıyla mücadele ederek geçimini sağlamaya çalışan vatandaşlar ise 2022’ye zamlarla uyanmaktan şikayet etti.

Özellikle son ayları zamlarla dolu geçen 2021 yılının ardından vatandaşlar biraz da olsa soluk almayı beklerken yeni yıl da zam yağmuruyla başladı. Başta elektrik, doğal gaz ve akaryakıt olmak üzere bir çok kaleme yüksek oranlarda zam geldi.

GAZ LAMBASI YAKMAK DAHA İYİ OLACAK

Ahmet Çevirme: Yeni yatırdım elektrik ve doğalgaz faturamı, ne yapacağız bilmiyorum. (163.90 TL tutarındaki elektrik; 225.41 TL tutarındaki doğal gaz faturasını göstererek) Allah yardım etsin. Aldığım maaş da 800 lira… Para faturalara gitti; suyu nereden alıp içeceğiz, bakacağız ona da. Hırsızlık yapacağız en son herhalde bu yaştan sonra. Allah yardım etsin. Bu zamsız halleri. Gaz lambası yakmak daha iyi gibi geliyor bu düzende.

Bence halka yapılan bir zulüm. Halkını, insanını, memleketini düşünen yok. İnsanlar aç. Benim milletim bunu hak etmiyor. Erken seçim olacak, seçimle gelen seçimle gidecek. Yılın son gecesi böyle bir zam beklemiyorduk. Bu kadar olmaz, günahtır. İnsanda biraz Allah korkusu, vicdan olur. Çok yüksek. Bu nedir ya? Her gün zam, her gün zam… Bu kadar olmaz ki ya, günah. Sarayın masrafı mı çıkıyor, korumaların masrafı mı çıkıyor? Hala (makam arabası) araba alıyorlar ya… Şöyle çıkın da bir etrafınıza bakın, insanları görün. 20 senedir yetti. İstemiyor millet artık,  gitsin. Buramıza geldi artık. Millet inim inim inliyor.

HİÇBİR ŞEYDEN MEMNUN DEĞİLİZ’
Alınan zam kararına ise vatandaşlar zaten her şeye zam yapıyorlar diyerek tepki gösterdi. Buna karşı gelmek gerektiğini söyleyen Muzaffer Alkan, “Sürekli bir zam yapıyorlar zaten. Milleti hiç düşünen yok. Yüzde 15 çok fazla. Millet koyun gibi ne derlerse her şeye amenna diyor. Aslında buna karşı gelmek lazım. Yani bu kadar da olmaz. Benim başka diyeceğim hiçbir şey yok. Hiç bir şeyden memnun değiliz zaten” dedi.

‘NEREYE KADAR KATLANACAĞIZ’
‘Gitgide kötüye gidiyoruz’ diyen Özcan Şahinkaya ise, “Günümüzde zaten her şeye zam geliyor, elektriğe de gelmiş. Artık bilmiyorum yavaş yavaş bunları normal karşılamaya başladık ama insanların maddi durumu pandemiden dolayı zaten kötü durumda. Bunlara nereye kadar katlanabiliriz, nereye kadar sürdürebiliriz bilmiyorum ama gitgide kötüye gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘VEREMEDİĞİMİZİ GERİ ALIYORUZ’
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Cemal Şencan ise  yaptığı açıklamasında, “Elektriğe toplam yüzde 15 zam yapıldı. Bu zammın içinde vergiler, KDV’ler dahidir. Türkiye dışarıya bağımlı bir ülkedir, İran’dan Rusya’dan petrol ve doğalgaz alıp elektriğe dönüştürüyoruz. Güneş enerjisine bir türlü geçemedik dışarı bağımlı bir ülke olduğumuz içinde döviz kurlarında oynamalar olunca maliyette artıyor. Bu tür zamlar kaçınılmaz hale geliyor. Halkımızında daha tasarruflu olması gerekiyor daha bilinçli olması gerek.  Açık ve voltajı yüksek lambaları kullanmamalarını rica ediyoruz. Zamma yapacak bir şeyimiz yok, zam eleştirmekten halk olarak ta yorulduk ve ne kadar eleştirsek de bu soruna karşı bir çözüm bulamadık. Burada aslında iş biraz halka düşüyor eğer vatandaşlarımız daha tasarruflu olabilirlerse bu zamlardan çok fazla etkilenmeyebilir. Ama aksi takdirde bir evde iki ve üç klima kullanacağım derse bunun bedelini de ödeyecek tabii ki. Bizim genel bütçemizin yüzde 87’si vergilerden oluşuyor. Yapılan zamanla vergi olarak hazineye gidiyor ve genel bütçemizde belli açık oluyor. Pandemi sürecini de iyi yönetemediğimizi düşünüyorum, halka veremediğimizi geri alıyoruz. 

Haber İlknur Öncü

Anahtar Kelime:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.