Zamanla Maziye Karışacağız

Reklam
Reklamı Gizle

Teknoloji Geliştikçe Yok Olmaya Yüz Tutan Meslekler Arasına Giren Bir Meslekte Terzilik

Günümüz de şu bir gerçektir ki, ya, teknolojinin gelişmesi ya da eskiye nazaran vatandaşların ilgi yönünün değişmesi çoğu meslekleri bitirme noktasına getirdi. Bunlardan biri de hiç şüphesiz ki Terzilik. İlimiz de Terzi mesleğinin eskiye nazaran yok olma derecesine geldiğini belirten Kırşehirli Terzi Ustalar yok olma nedenlerinden birinin de çoğalan tekstillerden kaynaklandığını belirtiyor.

ESKİDEN MEMURLUK GİBİ BİR MESLEKKEN..

Eskiye nazaran şimdilerde pek işlerinin iyi olmadığını belirten Dilan Terzi Sahibi, Gazetemiz 40 Arena Muhabirine yaptığı açıklamasında; “22 yıldır bu mesleği yapıyorum. Benim zamanımda terzilik mesleği memuriyetle aynı eş değerdi. O zamanlar kazancı bol diye memuriyeti seçmedim, bu mesleği seçtim. Bu meslek daha güzeldi, daha kazançlıydı. O zamanlar memurdan daha fazla maaş alıyorduk. Dayı mesleği bu. Dayımın yanında yetiştim. O zamanki terzi maaşı, bir memurun 2 katı fazlaydı. Eskiden hem terzi hem de konfeksiyonda çalışıyordum. Şimdi ise kendi iş yerimde bu mesleği yapıyorum. Bu mesleği seçtiğim için çok pişmanım. Şöyle ki akşam eve gidiyorum beni müşteri arıyor benim işim var gelir misin diyor. Bende hayır diyorum bu sefer müşteri küsüyor ve çoğu zaman gelmiyor. Çalışma saatlerimiz de uzun. Çırakta bulamıyoruz ve kazancım az olduğu için kendi çocuğumu bile işe yanıma almıyorum. Ben şuan zor durumdayım. Birde oğlumu yanıma alıp hayatını olumsuz etkilemek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

TERZİLERE KONFEKSİYON DARBESİ

Tekstil atölyelerinin yaygınlaşması ile beraber terzi mesleğinin durma noktasına geldiğini belirten Terzi Ustası; “Terzi mesleğinin düşme sebebine baktığımız zaman maddiyattan da kaynaklandığını görüyoruz. Günümüzde açılan tekstiller terzileri çok etkiledi. Eskiden tekstil yoktu terzi işi çok iyiydi. Hatta biz eskiden bayrama yaklaşık bir buçuk ay kala sipariş çok olduğundan dolayı yetiştiremiyorduk ve sipariş almıyorduk. Önceden biz iş yerlerimizde 6-7 tane çırak ile sabaha kadar çalışıyorduk ama artık tek başımıza çalışıyoruz ve saat gece 22.00 olmadan iş yerini kapatıyoruz. Çin gibi ülkelerden çok ucuz fiyatlara Türkiye’ye giyim eşyalarının girmeye başlaması mevcut durumu daha da kötü noktalara taşımaya başladı. Bir keten pantolonun satış fiyatı 15-20 TL aralığına kadar indi. Bir terzinin bununla rekabet etmesi mümkün değil” diye konuştu.

“ESKİDEN HAFTADA YAKLAŞIK 150 ADET TAKIM ELBİSE DİKİYORDUK”

İlk terzi işine başladığı zaman işlerin yoğunluğundan dolayı haftalarca eve gitmediğini ifade eden 22 yıllık terzi ustası; “Ben 22 sene önce terzide çalıştığım zaman bazen haftalarca eve gitmeyip çalışıyorduk. Ama şuan işimiz durgun ve çalıştığımız zaman yemeğimizin parasını bile zor çıkarıyoruz. Eskiden haftada yaklaşık 100 ya da 150 adet takım elbise dikiyorduk. Şuanda ise ayda 1 adet takım elbise bile dikemiyoruz. Bizim terzi işimiz ölmeyen bir meslektir, ama şuan baktığımızda her tarafta bir terzi açılmış. Önceden tekstil diye bir şey yoktu ve sadece terzi vardı. Ama şuan tekstiller çıkınca kimse elbise dikmiyor ve gidip hazır elbise alıyorlar” şeklinde konuştu.

DEVLET DESTEĞİ ŞART
Terzilik mesleğinin canlandırılması için devlet desteğinin gerekli olduğunu söyleyen Kırşehirli Terzi Ustaları; “Terzilere artık devlette sahip çıkmıyor. Bu meslek dalının korunması, yaşatılması ve bizlerden sonraki nesillere aktarılması adına adımlar atılması şart. Eğer bu yapılmazsa ülkede can çekişen terzilik mesleğini 10 yıl içerisinde kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber Didem Ceylan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.