Okuldan Çıkan Öğrenciler Çöp Konteynırı İçerisinde

Reklam
Reklamı Gizle

Kırşehir’de okuldan çıkan çocuklar çöplerden meyve sebze topluyor. Domates, salatalık gibi çöpe atılan ürünler çocuklar tarafından alınarak, evlerine götürüldü.

Henüz çocukluklarını yaşayamadan geçim derdine düşen çocuklar, sokakta ekmek derdine düşmesi üzücü izlenimlere neden olurken, konu ile ilgili en acı tablo objektifimize yansıdı. Kırşehir’de yaşları 8 ile 10 arasında olan 2 çocuk, çöpten meyve topladı. Çöp konteynırı içine girerek çöpe atılan sebze ve meyveleri eve götürmek için çıkartan çocuklar, günün en üzücü izlenimini bıraktı.

Marketlerde pazarlarda satılmayı bekleyen başta marul olmak üzere, domates, biber donarak yenilemeyecek hale gelince toptancı haldeki çöp konteynerlerine döküldü. O çöpler, Kırşehir’de yaşayan sığınmacılar için geçim aracı oldu. Ellerinde büyük poşetler ve kasalarla çöpleri tek tek dolaşan çocuklar ‘yenebilecek’ olarak gördükleri her ürünü alarak yanlarındaki poşetlere, kasalara dolduruyor.

Suriyeli çocuklar, kasalar ağırlaştıkça taşımak için kendilerince bir yöntem de geliştirdi. Kasaya ya da karton kutulara bağladıkları ipleri bellerine geçiren çocuklar, sürükleyerek evlerinin yolunu tutuyor. 40 Arena Gazetesi haber ekibimiz sokaklarda araştırma yaparken çöpten karton toplayan çocuklara denk geldi. Okuldan çıkan çocuklar çöpleri karıştıran çocuklardan biri “Burada ne yapıyorsunuz” sorusuna, “Biz Suriye’deki savaştan kaçtık. Kobani’den geldik” yanıtını verdi. Kasadaki sebzeleri çöpten çıkardıklarını anlatan çocuk, “Evet çöpten çıkardık. Biz yiyeceğiz” dedi. Adının Muhammet olduğunu belirten bir başka Suriyeli çocuk da anne ve babasının işsiz olduğunu, bu nedenle çöpten topladıklarını eve götürdüklerini söyledi.

Günün en üzücü tablosu

Hayatın ağır yükü altına girdiklerini aktaran Sultan ise, mutlu günleri hayal ettiklerini belirterek, “belki bir gün mutlu oluruz” dedi.

Bu şartlar altında mutluluğun imkansız gibi gözüktüğünü dile getiren Sultan, “yani hayatımız hep çöp toplamakla, çöp konteynırlarını karıştırmakla geçiyor. Bu şartlarda ne kadar mutlu oluruz bilemiyorum ama belki bir gün mutlu oluruz diye bekliyoruz. Sonuçta ailemizin maddi durumu yok. Bu şartlarda okula gitsek onlara daha da yük olacağız. Kendi okul harçlığımızı karşılamak için kendimiz çalışıyoruz. Bir yandan fa ailemizi geçindiriyoruz. Bakalım bu iş ne kadar sürecek? Hayatın ağır yükünü omuzlamışız, bazen altından kalkamıyoruz ama devam ettirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Haber Didem Ceylan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.